Η ΥΠΕΞ Μπέρμποκ δημοφιλέστερη υπουργός – Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση και τον καγκελάριο Σολτς

399

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ανταμείβεται για την πολιτική της στο θέμα της Ουκρανίας αναδεικνυόμενη στη δημοφιλέστερη υπουργό του κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ αυξάνεται η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για το πρόσωπο του καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

Όπως δείχνει δημοσκόπηση που διενήργησε το Ινστιτούτο INSA για λογαριασμό της Bild am Sonntag, ένας στους δύο Γερμανούς δηλώνει ικανοποιημένος από το έργο της Αναλένα Μπέρμποκ. Ακολουθεί ο επίσης «πράσινος» υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ με 46%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος ωστόσο συγκεντρώνει περισσότερες αρνητικές γνώμες (53%). Δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι Γερμανοί όμως με την υπουργό Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ και την υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ.

Στην ίδια δημοσκόπηση, το 57% των ερωτηθέντων ζητά να συσταθεί εξεταστική επιτροπή στην Bundestag, η οποία θα ερευνήσει τις σχέσεις γερμανών πολιτικών με τη Ρωσία. Το 60% επικρίνει την πολιτική του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) έναντι της Ρωσίας· μόνο το 13% υποστηρίζει τη στάση του.

Σε ό,τι αφορά τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, το 49% δηλώνει δυσαρεστημένο από το έργο του, ενώ ικανοποιημένο δηλώνει το 38%. Πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ από την έναρξη της θητείας του στην καγκελαρία. Συνολικά, το 55% εμφανίζεται δυσαρεστημένο από την κυβέρνηση, με το 35% να εκφράζει αντίθετη άποψη.

Στην πρόθεση ψήφου, το SPD βρίσκεται και πάλι στη δεύτερη θέση διατηρώντας το 25%, οριακά πίσω από την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), η οποία παραμένει στο 26%.