Χορτοφαγικό Oktoberfest; Το 7% των Γερμανών είναι χορτοφάγοι και το 1% vegan

400

Αμέτρητα πιάτα κρεάτων και «άπειρα» λίτρα μπύρας συνοδεύουν το δημοφιλέστατο Oktoberfest που ξεκίνησε στις 17 Σεπτεμβρίου στο Μόναχο. Χιλιάδες επισκέπτες βρίσκονται εκεί για να πάρουν μέρος τη γιορτή της μπύρας και του φαγητού. 

Παραδοσιακά τα άπειρα λίτρα μπύρας που καταναλώνονται σε ημερήσια βάση κατα τη διάρκεια της γιορτής συνοδεύονται από χιλιάδες κιλά κρέατος κάθε είδους, όπως τα παραδοσιακά κάρυ βουρστ και μακριά λουκάνικα, ψητά κοτόπουλα και άλλα.

Οι εποχές όμως άλλαξαν και οι τέντες και τα εστιατόρια που βρίσκονται εκεί φιλοξενούν πλέον τόσο χορτοφαγικές αλλά και βίγκαν επιλογές για όλους. Για παράδειγμα στην τέντα του Schottenhamel οι βάφλες από πατάτα με ραγού μανιταριών και μυρωδικών αποτελεί βίγκαν επιλογή ενώ επισης η τέντα Paulaner προσφέρει μια βίγκαν εδοχή του πιο διάσημου γερμανικού πιάτου, του Currywurst, και λίγο πιο πέρα θα βρει κανείς χορτοφαγικό γκούλας. Η ιδιοκτήτρια ψησταριάς Άντγε Χάμπερλ μάλιστα έφερε στην πολύ δημοφιλή τέντα της Ochsenbraterei τον διάσημο βίγκαν σεφ Σεμπάστιαν Κοπίν ειδικά για το Wiesn, όπως λέγεται στη βαυαρική διάλεκτο το Οκτόμπερφεστ.

Πολλές οι νέες προσθήκες στα μενού του Wiesn

Ο επικεφαλής του Οκτόμπερφεστ Κλέμενς Μπαουμγκέρτνερ έχει καλωσορίσει αυτές τις προσθήκες, καθώς όπως λέει συμπληρώνουν τη γιορτή δίχως να αλλάζουν τον χαρακτήρα της. Αυτό που αποτελούσε εξαίρεση σχεδόν πριν από δέκα χρόνια στο Oktoberfest, αποτελεί πλέον τον κανόνα. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας, το 7% των Γερμανών είναι χορτοφάγοι και το 1% βίγκαν. Η Χάμπερλ αναφέρει πως ο αριθμός αυτών που περιορίζουν την κατανάλωση κρέατος και αναζητούν χορτοφαγικά και βίγκαν προϊόντα έχει αυξηθεί κατά 44%. Η ίδια προσφέρει διάφορες χορτοφαγικές επιλογές, όπως μπιφτέκια με βάση τον αρακά.

Πάντως οι φανατικοί του Οκτόμπερφεστ είναι διχασμένοι γι‘ αυτή την εξέλιξη. Ειδικά η βίγκαν παραλλαγή του βάισβουρστ, του παραδοσιακού λευκού βαυαρικού λουκάνικου, σε άλλους αρέσει και σε άλλους όχι. Η Γερμανίδα κωμικός Μόνικα Γκρούμπερ που προσκλήθηκε να το δοκιμάσει δεν εντυπωσιάστηκε. «Μοιάζει με συμπιεσμένο πριονίδι, δεν καταλαβαίνω αυτή την προσέγγιση, όπως κανείς δεν θα παραγγείλει κανείς και λαχανόριζα από κρέας», σχολίασε. Ο συνάδελφός της Μίχαελ Μιτερμάιερ βλέπει τα πράγματα από μια πιο θετική πλευρά: «Είναι καλό που αλλάζει η διατροφή. Είτε πρόκειται για βίγκαν βάισβουρστ είτε για βίγκαν μπιφτέκι, είναι κέρδος». Ο πρώην δημοσιογράφος της Taggeschau και γνωστός τηλεπαρουσιαστής του καναλιού RTL Γιαν Χόφερ κρατάει μια πιο ψύχραιμη στάση και λέι απλά: αν σου αρέσει, φάτο.

Διαμαρτυρίες από ακτιβιστές στο Οκτόμπερφεστ

Ακτιβιστές για το κλίμα και ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια για την υψηλή κατανάλωση κρέατος στο Wiesn. Και φέτος κάποια στιγμή απέκλεισαν τον δρόμο, τη στιγμή που οι εστιάτορες και ψήστες έμπαιναν στο χώρο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ταλαιπωρία των ζώων και την κλιματική ζημία που προκαλεί η «κουζίνα με επίκεντρο το κρέας».

Οι ακτιβιστές μάλιστα ζήτησαν από τους οργανωτές να αφαιρέσουν όλα τα ζωικά προϊόντα από το μενού. Το φεστιβάλ απέχει πολύ από αυτό. Σχεδόν 435.000 κοτόπουλα, 125 βόδια, 30 μοσχάρια και 66.400 χοιρινά κότσια καταναλώθηκαν από τους επισκέπτες κατά τη διάρκεια του Oktoberfest το 2019, όπως επίσης και επτά εκατομμύρια λίτρα μπύρας. Γενικότερα πάντως η κατανάλωση κρέατος στη Γερμανία μειώνεται σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα ανακοίνωσε πως η κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος μειώθηκε από 61 κιλά το 2018 στα 55 κιλά το 2021.  

Μείωση της κατανάλωσης κρέατος στη Γερμανία

«Μια τεράστια διαδικασία μετασχηματισμού λαμβάνει χώρα στο διατροφικό μας σύστημα», σημειώνει η Άννα–Λένα Κλάπ από την ΜΚΟ ProVeg που έχει ως στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων και συνεχίζει: «Όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν τα τεράστια προβλήματα που προκαλεί μια δίαιτα βασισμένη κυρίως στην κατανάλωση ζωικών προϊόντων: από την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος έως τις ζωονοσογόνες ασθένειες, που μεταδίδονται δηλαδή από τα ζώα στον άνθρωπο, μέχρι την παγκόσμια πείνα και τον πόνο που υφίστανται τα ζώα».

Ένας εκ των εκπροσώπων τύπου της γιορτής, ο Πέτερ Ινζελκάμερ, υπερασπίζεται την κατανάλωση κρέατος λόγω της υψηλής ποιότητας και της τοπικής προέλευσης των προϊόντων. Ενώ και ο ίδιος βλέπει μια μικρή αύξηση στη ζήτηση για τρόφιμα χωρίς κρέας, δεν θεωρεί πως μπορεί κανείς να μιλήσει για τάση. Πριν από εννέα χρόνια οι εστιάτορες πρόσφεραν για πρώτη φορά βίγκαν πιάτα, αλλά το Οκτόμπερφεστ δεν προβλέπεται στο εγγύς μέλλον να μετατραπεί σε «γιορτή χορτοφάγων».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle