Η ταινία «My Neighbor Adolf» στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο

451

Ο καλλιτεχνικός διευθύντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, Τζόνα Α. Ναζάρο, απέρριψε τις εκκλήσεις για απαγόρευση της ταινίας «My Neighbor, Adolf» του Λέον Προυντόβσκι, η οποία κάνει παγκόσμια πρεμιέρα σήμερα στην Piazza Grande του Λοκάρνο, μετά τη διαμάχη που πυροδότησε η χρηματοδότησή της.

Ομάδα Ισραηλινών σκηνοθετών και καλλιτεχνών προέτρεψε τους διοργανωντές του Φεστιβάλ του Λοκάρνο να αποκλείσουν την ταινία λόγω του ισχυρισμού ότι το Ίδρυμα Ραμπίνοβιτς, ένας από τους χρηματοδότες της, έθεσε όρους με πολιτικά κίνητρα για τη χορήγηση των πόρων. Υποστηρίστηκε ότι το Ίδρυμα υποχρεώνει πλέον βάσει συμβολαίου τους παραγωγούς να συμφωνήσουν ότι οι ταινίες τους δεν περιλαμβάνουν καμία δήλωση ή μήνυμα που αρνείται την «ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ ως εβραϊκού και δημοκρατικού κράτους», σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο THR.

Ο Τζόνα Ναζάρο σε δήλωσή του στο Variety ανέφερε: «Όταν επιλέξαμε το «My Neighbor Adolf» του Λέον Προυντόβσκι τον Απρίλιο, επιλέξαμε μια ταινία που μας έπεισε με την τρομερή καλλιτεχνική της ποιότητα. Μια απεικόνιση της περίπλοκης ανθρώπινης εμπειρίας, που εκφράζεται από τις συγκινητικές ερμηνείες των Ντέιβιντ Χέιμαν και Ούντο Κίερ. Το Φεστιβάλ του Λοκάρνο θα προβάλει την ταινία όπως είχε προγραμματιστεί στην Piazza Grande στις 4 Αυγούστου».

«Η ελευθερία της έκφρασης και η καλλιτεχνική ελευθερία είναι οι κατευθυντήριες αρχές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο εδώ και 75 χρόνια. Είμαστε πεπεισμένοι ότι όλα τα καλλιτεχνικά έργα χρειάζονται ανεξαρτησία και διάλογο και πρέπει πάντα να παράγονται χωρίς περιορισμούς. Ο Λέον Προυντόβσκι επιβεβαίωσε ότι δεν υπέστη πιέσεις όταν γύριζε την ταινία του» πρόσθεσε.

Στη μαύρη κωμωδία ο Ντέιβιντ Χέιμαν υποδύεται τον Πόλσκι, έναν γκρινιάρη ηλικιωμένο που ζει στην άγρια φύση της Κολομβίας το 1960. Ο Πόλσκι, ο οποίος επέζησε του Ολοκαυτώματος και μισεί όλους τους Γερμανούς, στενοχωριέται όταν μαθαίνει ότι ο νέος του γείτονας είναι ένας ηλικιωμένος Γερμανός, με το όνομα Χέρτζογκ. Όταν πληροφορείται ότι ο Αδόλφος Άιχμαν βρέθηκε να ζει στην Αργεντινή, πείθει τον εαυτό του ότι ο γείτονάς του μπορεί να είναι ο Αδόλφος Χίτλερ, ο οποίος προσποιήθηκε ότι πέθανε το 1945 και διέφυγε στη Νότια Αμερική.