Η βενζίνη στη Γερμανία πιο ακριβή από ποτέ

537

Η βενζίνης είναι σήμερα πιο ακριβή από ποτέ στη Γερμανία, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύονται στα ύψη.

Η τιμή της αμόλυβδης ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 1,712 ευρώ, όπως αναφέρει η Ενωση Αυτοκινήτου ADAC. Η τιμή της αμόλυβδης ξεπέρασε έτσι το προηγούμενο υψηλό όλων των εποχών , που ήταν 1.709 ευρώ από τις 13 Σεπτεμβρίου 2012. Το ντίζελ κοστίζει επίσης  κατά μέσο όρο 1.640 ευρώ το λίτρο, που επίσης αποτελεί ρεκόρ.

Ένα μεγάλο μέρος της τιμής του καυσίμου στην αντλία είναι φόροι και δασμοί: Στη Γερμανία, η φορολογική επιβάρυνση ανά λίτρο είναι 27 σεντς ο ΦΠΑ και 65,5 σεντς ο ενεργειακός φόρος.

Η ADAC συμβουλεύει τους αυτοκινητιστές να ανεφοδιάζουν με καύσιμα τα οχήματά τους τις βραδινές ώρες. «Τα καύσιμα είναι φθηνότερα μεταξύ 6 μ.μ. και 7 μ.μ. και μεταξύ 8 μ.μ. και 10 μ.μ. Είναι πιο ακριβά τις πρωινές ώρες γύρω στις 7 π.μ», αναφέρει η ADAC.

Μετά από μια σύντομη μείωση το περασμένο φθινόπωρο, οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται εδώ και εβδομάδες. Κύριος λόγος είναι η τιμή του πετρελαίου, η οποία πρόσφατα ξεπέρασε προσωρινά το ορόσημο των 90 δολαρίων το βαρέλι για το Μπρέντ της Βόρειας Θάλασσας. Το αμερικανικό αργό φλερτάρει επίσης με τα 90 δολάρια.

«Οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες ευθύνονται για την αύξηση των τιμών στα καύσιμα», γράφει το Der Spiegel: Η προσφορά είναι μικρότερη και η ζήτηση είναι σταθερή, ενώ οι πολιτικές εντάσεις στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας προκαλούν σημαντικό κίνδυνο για την αγορά πετρελαίου, τονίζει το γερμανικό περιοδικό.