Η γηραιότερη κάτοικος του πλανήτη, θα συμμετάσχει στα 118 της χρόνια στην ολυμπιακή λαμπαδηδρομία που αρχίζει σε 20 μέρες στην Ιαπωνία.

Ηκα Τανάκα, που γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου του 1903, δηλαδή λιγότερο από επτά έτη μετά την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι από τον Ιούλιο του 2018 ο πλέον ηλικιωμένος άνθρωπος στη Γη. Πλέον σκοπεύει να γίνει και ο πιο ηλικιωμένος λαμπαδηδρόμος στην ιστορία. Όπως αποκάλυψε την Παρασκευή το αμερικανικό δίκτυο CNN, η κα Τανάκα, χήρα εδώ και τρεις δεκαετίες, πρόκειται να μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα στο Σίμε, στην περιφέρεια της Φουκουόκα όπου διαμένει.

Λαμπαδηδρόμος ετών 118

Οι συγγενείς της, που της χάρισαν και ένα καινούργιο ζευγάρι αθλητικά παπούτσια στα γενέθλιά της πριν δύο μήνες, θα την σπρώξουν καθήμενη στο καροτσάκι της με τη Φλόγα ανά χείρας. Ωστόσο πριν παραδώσει τη φλόγα στον επόμενο λαμπαδηδρόμο, η κα Τανάκα σκοπεύει να σηκωθεί και να περπατήσει τα τελευταία μέτρα της διαδρομής της με τη Φλόγα.

«Είναι σπουδαίο που έχει φτάσει σε αυτή την ηλικία και μπορεί ακόμη να διάγει δραστήρια ζωή», λέει για τη γιαγιά του ο 60χρονος εγγονός της, Έιτζι Τανάκα: «Θέλουμε και άλλοι άνθρωποι να το δουν αυτό και να εμπνευσθούν, και να μη θεωρούν πως η ηλικία αποτελεί εμπόδιο», προσθέτει.

Το ρεκόρ του γηραιότερου λαμπαδηδρόμου κρατά από τους προηγούμενους Ολυμπιακούς, στο Ρίο, η Άιντα Ζεμάνκε, η Βραζιλιάνα που μετέφερε τη Φλόγα στην ηλικία των 106 ετών.