Θεσσαλονίκη: 300.000 τα αρχαιολογικά ευρήματα κατά τις εργασίες για το μετρό

343

Σε 300.000 ανέρχονται τα ευρήματα των αρχαιολογικών εργασιών που έφερε στο φως η κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης, στη μεγαλύτερη αρχαιολογική έρευνα αστικού χαρακτήρα σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Οι αρχαιολογικές εργασίες, που σύμφωνα με την ίδια μέχρις στιγμής κόστισαν 169 εκατ. ευρώ, έφεραν στην επιφάνεια ευρήματα που χρονολογούνται από τους ελληνιστικούς χρόνους και αποτυπώνουν τη διαχρονική πολεοδομική εξέλιξη του αστικού ιστού της πόλης, ενώ μέρος τους θα εκτεθεί σε δύο μουσεία στη Θεσσαλονίκη.

«Όλα τα ευρήματα είναι πολύτιμα μεν, αλλά δεν είναι όλα εκθέσιμα δε», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Από τους 13 σταθμούς της βασικής γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης, αρχαιότητες βρέθηκαν στην «Αγία Σοφία», την «Βενιζέλου», το «Συντριβάνι», στο λεγόμενο Cross Over Συντριβανίου, στο Πανεπιστήμιο, στον σταθμό «Φλέμινγκ» και στο Αμαξοστάσιο της Πυλαίας.

Αναφερόμενη στον σταθμό Βενιζέλου, η κα Μενδώνη τόνισε ότι «σε αυτόν δημιουργείται ο μεγαλύτερος αρχαιολογικός χώρος στο πλαίσιο τεχνικού έργου διεθνώς» και γνωστοποίησε, μεταξύ άλλων, ότι η επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου, αναμένεται να γίνει, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

Δύο νέα μουσεία

Η υπουργός γνωστοποίησε επίσης ότι θα δημιουργηθούν δύο μουσειακοί χώροι ένας στο crossover, που θα βρίσκεται μπροστά από το κτίριο της Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ, μεταξύ των σταθμών «Συντριβάνι» και «Πανεπιστήμιο» και ένας στο κτίριο Α3 του πρώην στρατοπέδου του Παύλου Μελά, εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου.

Για τον μουσειακό χώρο που θα διαμορφωθεί στο crossover, τόνισε πως πρόκειται για σημείο με 77 μέτρα μήκος και 10 πλάτος και ωφέλιμο χώρο 5.000 τετραγωνικά μέτρα. Στο μουσείο αυτό, που θα είναι επισκέψιμα όχι μόνο τα εκθετήρια αρχαιοτήτων αλλά και τα εργαστήρια συντήρησης, όπως και οι αποθηκευτικοί χώροι, θα τοποθετηθεί και το τμήμα της Decumanus, μήκους 77 μέτρων, που αποσπάσθηκε από τον σταθμό «Αγία Σοφία».

Ερωτηθείσα για το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του, η ίδια τόνισε ότι μόλις παραδοθεί το κέλυφος του μεγάλου αυτού κτιρίου, θα προχωρήσουν οι μελέτες και διευκρίνισε ότι για την ολοκλήρωση του απαιτούνται ως και έξι χρόνια.

Όσον αφορά την κατασκευή μουσείου στο κτίριο Α3 του πρώην στρατοπέδου του Παύλου Μελά, διευκρίνισε ότι θα «μιλά» για την ιστορία της πόλης και σε αυτό θα εκτίθενται με παραδοσιακό τρόπο αρχαιότητες είτε μεμονωμένα, είτε σε βιτρίνες. Επισήμανε ότι η μουσειολογική μελέτη έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Μουσείων και στόχος είναι το έργο της αποκατάστασης του κτιρίου και της δημιουργίας του μουσείου, να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Κοντά στο ένα ευρώ η τιμή εισιτηρίου – Τέλος του 2023 σε πλήρη χρήση

Κοντά στο ένα ευρώ, αν και ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το ακριβές ύψος του, αναμένεται το ενιαίο εισιτήριο για τη χρήση του μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι ένα απόλυτα βιώσιμο έργο και θα παραδοθεί για χρήση στους πολίτες στο σύνολό του, συμπεριλαμβανομένου και του σταθμού Βενιζέλου, τέλος του 2023. Αυτό επισήμανε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε από κοινού με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, στα γραφεία της «Αττικό Μετρό» στην Πυλαία. Γνωστοποίησε δε ότι η επέκταση του έργου προς την Καλαμαριά, προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ, υπολογίζεται ότι θα παραδοθεί έως τον Ιούνιο του 2024 και ανέλαβε τη δέσμευση, ότι θα ακολουθήσουν και αυτές προς τα δυτικά της πόλης και προς το αεροδρόμιο.

Χαρακτηρίζοντας το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης ως το πιο «πολυαναμενόμενο προς παράδοση Project», ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών μιλώντας για τη βασική γραμμή επισήμανε ότι οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 87%, τόνισε ότι καταγράφεται μεγάλη πρόοδος στην εγκατάσταση των ηλεκτρομηχανικών συστημάτων και ανέφερε πως σε πρώτη φάση υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί 315.000 επιβάτες ημερησίως, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των οχημάτων που θα κυκλοφορούν στην πόλη, κατά 60.000 ημερησίως.