Άμεση βοήθεια 400 εκατ. ευρώ αναμένεται να εγκριθεί αύριο στους πλημμυροπαθείς

412

Σύμφωνα με την εισήγηση που διαβίβασε στο υπουργικό συμβούλιο η κυβέρνηση, η ανοικοδόμηση της περιοχής θα χρειαστεί «τεράστια οικονομική προσπάθεια» τα επόμενα χρόνια. Ως κατεπείγουσα οικονομική βοήθεια θα διατεθούν 200 εκατομμύρια ευρώ για επισκευή κτιρίων και υποδομών και την ενίσχυση των κατοίκων, ενώ επιπλέον 200 εκατομμύρια θα διαθέσουν για τον ίδιο σκοπό τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας.

Όπως επισημαίνεται στο ίδιο έγγραφο, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί κατά την αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το Βερολίνο θα υποβάλει επίσης αίτημα για οικονομική βοήθεια στο ταμείο αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση των ομοσπονδιακών υποδομών το συντομότερο δυνατό», αναφέρεται στο προσχέδιο της απόφασης.

Η ομοσπονδιακή υπουργός Περιβάλλοντος Σβένγια Σούλτσε (SPD) ζήτησε ταυτόχρονα ακόμη περισσότερα κονδύλια για την αποτροπή ανάλογων καταστροφών λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που εκτιμάται ότι προκαλεί η κλιματική αλλαγή: «Τα τρέχοντα γεγονότα σε τόσες περιοχές της Γερμανίας δείχνουν με πόσο μεγάλη δύναμη μπορούν να πλήξουν όλους μας οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση περιορίζεται στα έργα υποστήριξης της προσπάθειας αποτροπής πλημμυρών και ξηρασίας που προβλέπονται από το Σύνταγμα», δήλωσε η κυρία Σούτλτσε στην εφημερίδα «Augsburger Allgemeine» και τάχθηκε υπέρ των αναγκαίων συνταγματικών αλλαγών προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι νέες ανάγκες.

Στη Βαυαρία, οι νότιες περιοχές της οποίας αντιμετώπισαν επίσης σφοδρές βροχοπτώσεις τις τελευταίες ημέρες, ο Πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα τη διάθεση 50 εκατομμυρίων ευρώ ως επείγουσα βοήθεια προς τους πληγέντες.