Πείραμα με συναυλίες κάνει σήμερα, Σάββατο, ένα πανεπιστήμιο στη Γερμανία, προκειμένου να διαπιστώσει αν είναι ασφαλές να επιτραπούν ξανά τέτοιες μαζικές εκδηλώσεις, την εποχή του κορωνοϊού.

Στο πείραμα που γίνεται στη Λειψία θα μετάσχουν 4.000 άνθρωποι, σύμφωνα με το AFP. Ο τραγουδιστής Τιμ Μπέντζκο συμφώνησε να κάνει τρεις εμφανίσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Χάλε θα δοκιμάζουν διαφορετικά μέτρα.

Η συμμετοχή επετράπη μόνο σε νεαρούς, υγιείς εθελοντές, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Φτάνοντας στη Leipzig Arena, οι θεατές θα θερμομετρούνται. Επίσης, όλοι οι μετέχοντες θα φορούν μάσκες υψηλής προστασίας, τύπου FFP2, όπως και μια ηλεκτρονική συσκευή που θα καταγράφει τις κινήσεις τους εντός του χώρου.

Επίσης, οι ερευνητές θα καταγράφουν την πορεία των αερολυμάτων που εκπνέουν οι θεατές, τα οποία παίζουν ρόλο στη μετάδοση του κορωνοϊού, σύμφωνα με τους ειδικούς. Με φθορίζοντα απολυμαντικά, οι ερευνητές θα έχουν την ευκαιρία να δουν ποιες επιφάνειες αγγίζουν περισσότερο με τα χέρια τους οι θεατές.

Στόχος όλου αυτού του πειράματος είναι να διαπιστωθεί αν οι συναυλίες- και άλλες μαζικές εκδηλώσεις που παραμένουν απαγορευμένες στη Γερμανία- μπορούν να επιτραπούν, χωρίς τον κίνδυνο μόλυνσης. Τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν από το πείραμα θα «τρέξουν» σε ένα μαθηματικό μοντέλο, που θα βοηθήσει τους ειδικούς να κρίνουν τους κινδύνους μετάδοσης του ιού σε έναν μεγάλο συναυλιακό χώρο. Τα αποτελέσματα αναμένονται το φθινόπωρο.