Με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ, επιχειρώντας να επαναφέρει στο προσκήνιο το άκυρο, για την Αθήνα, τουρκολυβικό μνημόνιο.

Η Άγκυρα επαναλαμβάνει πάγιες θέσεις για τα σύνορα και τα ελληνικά νησιά όπως η Ρόδος, η Κάρπαθος, η Κάσος και η Κρήτη, επιμένοντας στους ανυπόστατους ισχυρισμούς πάνω στους οποίους στηρίχτηκε το τουρκολιβυκό σύμφωνο για δήθεν κοινά θαλάσσια σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Στη ρηματική διακοίνωση, η τουρκική πλευρά διατείνεται ότι τα αμφισβητούμενα θαλάσσια σύνορα θα πρέπει να οριοθετηθούν μελλοντικά μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου. Με αυτό το σκεπτικό η Άγκυρα διαμαρτύρεται για την υπογραφή της συμφωνίας Αθήνας – Καΐρου, απορρίπτοντάς την ως «άκυρη».

Στην Βουλή την Τετάρτη

Η συμφωνία αυτή μαζί με εκείνη που υπεγράφη με την Ιταλία, αναμένεται να κυρωθεί την προσεχή Τετάρτη στη Βουλή. Αύριο το θέμα θα τεθεί στην αρμόδια Επιτροπή με την Αθήνα να θέτει ως προϋπόθεση για την επανεκκίνηση του διαλόγου κάποια «έμπρακτη αποκλιμάκωση» της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας.

Πληροφορίες για νέο συμβόλαιο Τουρκίας – Ρωσίας για S-400

Ενώ η Ελλάδα προγραμματίζει κοινή αεροναυτική άσκηση με τα Αραβικά Εμιράτα, το μεσημέρι της Κυριακής έγινε γνωστό πως η Ρωσία είναι πιθανό να υπογράψει συμβόλαιο παράδοσης νέων ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 στην Τουρκία, τον επόμενο χρόνο, όπως δήλωσε την σήμερα ο επικεφαλής του ρωσικού κρατικού ομίλου Rostec, Σεργκέι Τσεμέζοφ.

Πέρυσι, η Άγκυρα αγόρασε από τη Μόσχα πυραυλικά συστήματα αυτού του τύπου, προκαλώντας την αντίδραση των ΗΠΑ που ανέστειλαν τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα του αμερικανικού μαχητικού αεριωθουμένου F-35.

Στη Σούδα έχουν ήδη μεταβεί τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΑΕ, ενώ τη Δεύτερα θα προσγειωθούν τέσσερα F-16 που θα συμμετάσχουν σε άσκηση που σχεδιάζει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η άσκηση θα διεξαχθεί στα ανοικτά της Κρήτης, ακόμα και σε περιοχές που περιλαμβάνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο νοτίως του νησιού.

Τα μαχητικά Ελλάδας και ΗΕΑ θα πραγματοποιούν για ημέρες κοινά σενάρια μαζί με ελληνικές φρεγάτες, ενώ η παράνομη τουρκική NAVTEX λήγει σήμερα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στα άμεσα σχέδια της Αθήνας είναι η διεξαγωγή κοινής άσκησης και με δυνάμεις της Αιγύπτου.

Εν τω μεταξύ, οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα καθώς σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis παραμένει στα όρια της περιοχής που έχει δεσμεύσει με την επίμαχη NAVTEX η Τουρκία.

Το Βερολίνο σε ρόλο διαμεσολαβητή

Η Γερμανία επιδιώκει την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας, οι οποίες έχουν διακοπεί από τον Μάρτιο του 2016. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας θα επισκεφτεί την Ελλάδα και την Τουρκία.

Την Τρίτη, ο κ. Μάας θα συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, για να συζητήσουν την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, εν όψει της άτυπης συνάντησης „Gymnich“ των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου.