Αφιέρωμα στην Ικαρία της μακροζωίας και του μη μαζικού τουρισμού από το ταξιδιωτικό ένθετο του γερμανικού περιοδικού «Bild».

Το γερμανικό περιοδικό «Bild» προτρέπει τους αναγνώστες του να ταξιδέψουν μέχρι την Ικαρία αν επιζητούν συμβουλές μακροζωίας αλλά και διακοπές χωρίς μαζικό τουρισμό. Στο ταξιδιωτικό του ένθετο  «TravelBook» το γερμανικό περιοδικό παρουσιάζει την Ικαρία ως ιδανικό προορισμό για καλοκαιρινές διακοπές, αποκαλώντας την, μάλιστα, το «νησί των αθανάτων».

Το άρθρο ξεκινάει λέγοντας «Αν ψάχνετε για τη συνταγή για υγιή γήρανση, πρέπει να ρωτήσετε τους Ικαριώτες. Μέλι, θα πουν, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, άγρια βότανα και το τοπικό κόκκινο κρασί. Και μπορεί επίσης να αποκαλύψουν ότι παίρνουν έναν απογευματινό ύπνο, συνομιλούν με γείτονες και κάνουν μεγάλες βόλτες στο λοφώδες νησί. Μερικοί χορεύουν ακόμη… γιατί όπως λένε δεν είσαι ποτέ μεγάλος για αυτό».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «όποιοι κι αν είναι οι λόγοι, το ποσοστό των 90χρονων στην Ικαρία είναι στην πραγματικότητα δέκα φορές υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Υπάρχουν επίσης λιγότεροι καρκίνοι, καρδιακές προσβολές και περιπτώσεις άνοιας στο νησί από ό, τι στις περισσότερες άλλες περιοχές του κόσμου.

Η Bild παραπέμπει σε παλιότερο άρθρο των New York Times για την Ικαρία με τίτλο «Το νησί όπου οι άνθρωποι ξεχνούν να πεθάνουν». Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο του 2012 το μυστικό ίσως και να βρίσκεται στο… πολύ σεξ. «Ένας από τους ερευνητές που προσπάθησαν να λύσουν το αίνιγμα της εποχής των Ικαριωτών ήταν ο καρδιολόγος της Αθήνας Χριστόδουλος Στεφανίδης. Στην Ικαρία, πήρε συνέντευξη από 284 άντρες ηλικίας 65 έως 99 ετών.

Οκτώ στους δέκα δήλωσαν ότι ήταν τακτικά σεξουαλικά ενεργά, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο «Südwest Presse». Εκτός από το σεξ, η μακροζωία των Ικαριωτών, σύμφωνα με τον Στεφανίδη, οφείλεται επίσης σε άλλους παράγοντες: πολλή άσκηση, λίγο άγχος και υγιεινή διατροφή.

Πανηγύρι στην Ικαρία
Πανηγύρι στην Ικαρία © EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Όπως αναφέρεται «παρόλο που το νησί δεν είναι μικρό, μήκους τουλάχιστον 40 χιλιομέτρων και πλάτους έως και οκτώ χιλιομέτρων, μέχρι στιγμής έχει απαλλαγεί από τον μαζικό τουρισμό. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η Ικαρία δεν προσφέρει αρκετά την υποδομή στην οποία έχουν συνηθίσει οι τουρίστες.

Δεν υπάρχει διεθνές αεροδρόμιο και το κύριο αξιοθέατο είναι η φύση. Άλλοι, από την άλλη πλευρά, αναζητούν ακριβώς αυτό και βρίσκουν ησυχία στην Ικαρία και συναντούν ανθρώπους που είναι εξαιρετικά χαλαροί για τα εκατό τους γενέθλια.

Μάλιστα, ο αρθρογράφος ξεχωρίζει και τις πιο όμορφες παραλίες της Ικαρίας. «Δεν θα βρείτε καμία δράση στην Ικαρία. Υπάρχουν όμορφες, ήσυχες παραλίες σε μικρούς ή μεγάλους κόλπους, με ελαφριά άμμο και τιρκουάζ νερά.

Οι πιο διάσημες παραλίες είναι το Νας (που βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Χαλιάρη), το Λιβάδι (κοντά στον Αρμενιστή, όπου μπορούν επίσης να δουν χελώνες), το Μεσαχτί (κοντά στο Γιαλισκάρι, τη μεγαλύτερη παραλία της Ικαρίας) και τον Κάμπο. Στη νότια ακτή, στο Μαγγανάτη, υπάρχει ακόμα μια αρκετά άγνωστη παραλία όπου είστε σχεδόν μόνοι» τονίζεται.