Ο ομογενής Κλεάνθης Καρέλης από το Περθ αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους εμάς που δεν τολμούμε την υπέρβαση ενώ την ίδια στιγμή μας δίνει κι ένα καλό μάθημα ότι ο άνθρωπος όλα τα μπορεί, αρκεί να θέλει.
Στα 79 του χρόνια, έκανε ελεύθερη πτώση από ύψος 14.000 ποδών στο Jurien Bay και το μόνο που τον τρόμαξε λιγάκι, όπως λέει στον «Νέο Κόσμο», ήταν το αεροπλάνο. «Πέφταμε για 60 δευτερόλεπτα χωρίς αλεξίπτωτο και ήταν μια φανταστική εμπειρία» περιγράφει ο ατρόμητος παππούς και μας εξομολογείται ότι σύντομα θα το ξανακάνει, αυτή τη φορά μαζί με τον γιο του που του δώρισε αυτή την πτώση για τα επερχόμενα 80ά γενέθλιά του.
Ο κ. Καρέλης γεννήθηκε στις Σέρρες το Φεβρουάριο του 1940 και η ζωή τού έδειξε από νωρίς το σκληρό της πρόσωπο. Στα δύο του χρόνια χάνει τον πατέρα του από τους αντάρτες και λίγο αργότερα πεθαίνει και η μητέρα του. Τον αναλαμβάνει κάποιος θείος του, ο οποίος με τον πόλεμο να μαίνεται και τη φτώχεια και τις κακουχίες να σκεπάζουν την Ελλάδα της εποχής, επέλεξε να τον αφήσει στα έξι του χρόνια σε μια από τις Παιδοπόλεις της Θεσσαλονίκης. Στα δεκαοκτώ του, ο νεαρός τότε Κλεάνθης απολύεται από το Παπάφειο Ίδρυμα και αρχίζει ολομόναχος τον αγώνα του για την επιβίωση.
Μην έχοντας πού την κεφαλήν κλίναι βρίσκει καταφύγιο στα εγκαταλελειμμένα βαγόνια των τρένων στον παλιό σταθμό της Θεσσαλονίκης. Εκεί περνά μια διετία μέχρι που κατατάχθηκε στο στρατό και το 1964 παίρνει τη μεγάλη απόφαση να επιβιβαστεί στο «Πατρίς» ως μετανάστης για τη μακρινή Αυστραλία, όπως χιλιάδες άλλοι Έλληνες της εποχής.
Πρώτη του διαμονή ήταν στην Bonegilla, όμως η αγάπη του για τον αθλητισμό θα καθορίσει την πορεία της ζωής του αλλάζοντας τη διαδρομή του και φέρνοντάς τον στο Περθ. «Ετοιμαζόμαστε να βγούμε στην πόλη όταν από τα μεγάφωνα άρχισαν να προσκαλούν όσους ενδιαφέρονταν να παίξουν ποδόσφαιρο για την ελληνική ομάδα “Αθηνά”», θυμάται ο κ. Κλεάνθης, ο οποίος ήταν ένας από αυτούς που δήλωσαν συμμετοχή καθώς στη Θεσσαλονίκη αγωνιζόταν στη Β’ Εθνική Kατηγορία με τη φανέλα του Αχιλλέα Τριανδρίας.
Από εκείνη την ημέρα δεν έπαψε να συμμετέχει σε διάφορους αθλητικούς συλλόγους και να αθλείται καθημερινά.
Τα τελευταία δέκα χρόνια συμμετέχει στο μαραθώνιο φιλανθρωπικού χαρακτήρα που γίνεται κάθε τελευταία Κυριακή του Μαΐου στο Περθ και δεν περνά απαρατήρητος. Στη διοργάνωση του 2016 αγωνίστηκε φορώντας στολή τσολιά, αναβιώνοντας την ινδαλματική μορφή του μαραθωνοδρόμου Σπύρου Λούη, τραβώντας πάνω του την προσοχή των αυστραλιανών ΜΜΕ, γεγονός που ο κ. Κλεάνθης είδε ως μοναδική ευκαιρία για να διαφημίσει την Ελλάδα και την ένδοξη ιστορία της.
Μια ανάσα από τα 80 του, ξυπνά καθημερινά στις τρεις τα ξημερώματα και τρέχει τρία χιλιόμετρα μέχρι τη στάση του λεωφορείου για την πόλη όπου εξακολουθεί να εργάζεται για κάποιες ώρες της ημέρας.
«Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο αναζωογονητικό είναι το τρέξιμο στην πρωινή δροσιά. Γεμίζουν τα πνευμόνια μου από τις μυρωδιές της φύσης» λέει ο κ. Κλεάνθης που αγαπά τη ζωή όσο και τις προκλήσεις και μας κλείνει ραντεβού για την επόμενη ελεύθερη πτώση που προγραμματίζει για τα γενέθλια του γιου του, Γιώργου, ως ανταπόδοση του δώρου.
Text Μαρία Καμπύλη