Ακόμα και μετά από 10 χρόνια εκτόξευσης, οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται στη γερμανική αγορά κατοικίας. Παρά τις προειδοποιήσεις για την ύπαρξη φούσκας, η τάση αυτή φαίνεται να συνεχίζεται αμείωτη.

Οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν ραγδαία το τρίτο τρίμηνο του 2019

Τα ακίνητα στη Γερμανία συνεχίζουν να γίνονται όλο και πιο ακριβά, ακόμη και μετά από 10 χρόνια συνεχιζόμενης αύξησης. Σύμφωνα με την αξιολόγηση του Ινστιτούτου Αστικών, Περιφερειακών και Στεγαστικών Ερευνών του Αμβούργου (Gewos), το τρίτο τρίμηνο του 2019, οι αυξήσεις των τιμών συνεχίστηκαν ανεξέλεγκτα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Gewos, η αξία των διαμερισμάτων αυξήθηκε κατά 8,2% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2018, με μέσο όρο τα 2.030 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Αυτή είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που η αύξηση ήταν τόσο μεγάλη. Στο Βερολίνο, το Αμβούργο, το Μόναχο, την Κολωνία, τη Φρανκφούρτη, τη Στουτγκάρδη και το Ντίσελντορφ, η ζήτηση αυξήθηκε μέχρι και κατά 9,0%.

Οι τιμές των μονοκατοικιών συνέχισαν να αυξάνονται ραγδαία – κατά 7,4% το τρίτο τρίμηνο στα 2.670 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, κατά μέσο όρο. Στις επτά μεγαλύτερες γερμανικές πόλεις, οι μονοκατοικίες κοστίζουν σήμερα κατά μέσο όρο 6.100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, περισσότερο από το διπλάσιο του γερμανικού μέσου όρου. Στα ανατολικά ομοσπονδιακά κρατίδια, η ελάχιστη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο ανέρχεται στα 1.500 ευρώ.

Οι τιμές της αγοράς κατοικίας αυξάνονται πολύ ταχύτερα από τα ενοίκια

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι το χάσμα μεταξύ ενοικίων και αγορών κατοικιών διευρύνεται – οι τιμές των νέων συμβολαίων μίσθωσης αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 3,7% το τρίτο τρίμηνο του 2019. Οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται πολύ ταχύτερα εδώ και χρόνια, καθώς τα χαμηλά επιτόκια, οι ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού και η ισχυρή οικονομία, έχουν ενθαρρύνει την αυξητική τάση της ακίνητης περιουσίας.

Συνολικά, η τιμή των ακινήτων στη Γερμανία αυξήθηκε σχεδόν κατά 50% μεταξύ 2008 και 2018, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis). Η έκρηξη αυτή έχει επιταχυνθεί από το 2015 και ήδη εξαπλώνεται σε πιο αραιοκατοικημένα κρατίδια.

Ταυτόχρονα, η απελπισμένη έλλειψη στέγασης της Γερμανίας συνεχίζεται. Σύμφωνα με τον κατασκευαστικό κλάδο, στη Γερμανία το 2019 κατασκευάστηκαν μόλις 300.000 νέα διαμερίσματα, έναντι των 375.000 που στόχευε η κυβέρνηση. Ενώ το 2018 εγκρίθηκαν 693.000 νέα διαμερίσματα, οι κατασκευαστικές εταιρείες δεν είναι σε θέση να συμβαδίσουν με την πληθώρα των παραγγελιών. «Η Γερμανία βρίσκεται σε κυκλοφοριακή συμφόρηση», δήλωσε ο Georg Thiel, πρόεδρος της Destatis.

Αυξήσεις τιμών δίχως τέλος

Πίσω στη δεκαετία του 1990, περισσότερα από 600.000 διαμερίσματα χτίζονταν στη Γερμανία κάθε χρόνο – και οι μέσες τιμές αυξάνονταν ελάχιστα. Με τα χρόνια, ο αριθμός μειώθηκε σταδιακά μέχρι το χαμηλότερο σημείο της οικονομικής κρίσης του 2009.

Ενώ οι αυξήσεις των τιμών ακινήτων φαίνεται να σταθεροποιούνται σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, η γερμανική οικονομία φαίνεται ωστόσο να είναι ισχυρή. Οι εμπειρογνώμονες ακινήτων δεν προβλέπουν κατάρρευση των τιμών των ακινήτων.

Αντίθετα, τα χαμηλά επιτόκια και η υπερπροσφορά σε πολλά αραιοκατοικημένα μέρη της χώρας δείχνουν ότι, συνολικά, η στέγαση παραμένει οικονομικά προσιτή. Όσο αυτό συνεχίζεται, οι τιμές μπορεί να συνεχίσουν να ανεβαίνουν στα αστικά κέντρα.