Μια ψαρόβαρκα, που είχε παρασυρθεί στον Ειρηνικό ωκεανό από το φονικό τσουνάμι του 2011, ξεβράστηκε στην Ιαπωνία σχεδόν μία δεκαετία αργότερα.

Η μικρή βάρκα βρέθηκε στο νησί Hachijo στις αρχές του μήνα, 9 χρόνια και 9 μήνες από τότε που εξαφανίστηκε στον ωκεανό, από την Κεσενούμα, μια πόλη που βρίσκεται 650 χιλιόμετρα βόρεια.

Τον Μάρτιο του 2011 το τσουνάμι που προκλήθηκε από τον σεισμό 9 Ρίχτερ προκάλεσε χιλιάδες θανάτους, κατέστρεψε μεγάλο κομμάτι της ακτογραμμής, ενώ προκλήθηκαν εκρήξεις στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Ντόπιος συνεταιρισμός αλιείας επιβεβαίωσε ότι η μήκους 5,5 μέτρων βάρκα κάποτε ανήκε στον αλιευτικό στόλο της Κεσενούμα, μετά τον έλεγχο του αριθμού που φέρει το πλεούμενο, σύμφωνα με την εφημερίδα Mainichi Shimbun.

Στο εσωτερικό της βάρκας βρέθηκε μεγάλη ποσότητα κοραλλιών, κάτι που προκάλεσε εικασίες για το πού μπορεί να είχε παρασυρθεί προτού ξεβραστεί στο νησί. Ντόπιος ειδικός, που επικαλείται η εφημερίδα, ανέφερε ότι θα μπορούσε να είχε φτάσει ακόμη και σε περιοχή κοντά στη δυτική ακτή των ΗΠΑ και από εκεί στη νοτιοανατολική Ασία, από το βόρειο ισημερινό ρεύμα που κινείται από ανατολικά προς τα δυτικά. Στη συνέχεια, το ρεύμα Κουροσίο, που ρέει προς τα βόρεια μπορεί να έφερε τη βάρκα πίσω στην Ιαπωνία.

Πολλά συντρίμμια έκαναν μετά το τσουνάμι μακρύ «ταξίδι», διασχίζοντας τον Ειρηνικό. Τον Απρίλιο του 2012, ένα χρόνο μετά την τραγωδία, ζευγάρι που ζει στο νησί Μίντλετον στον κόλπο της Αλάσκας βρήκε μια ποδοσφαιρική μπάλα που ανήκε σε σχολείο στο Iwate, μία από τις τρεις περιφέρειες της Ιαπωνίας που επλήγησαν σφοδρότερα.

Τον ίδιο μήνα, η αμερικανική ακτοφυλακή βύθισε στον κόλπο της Αλάσκας μια ψαρόβαρκα, που είχε παρασυρθεί από την Ιαπωνία, επειδή κρίθηκε ότι αποτελούσε κίνδυνο για τα πλοία. Και τον Μάιο του 2012 μια Harley Davidson που χάθηκε στο τσουνάμι, ξεβράστηκε σε καναδικό νησί, 6.430 χιλιόμετρα μακριά.

Με πληροφορίες από Guardian