Ένταση επικρατεί στη Μόρια, μετά τη νέα φωτιά στο ΚΥΤ το βράδυ της Τετάρτης, μόλις λίγες ώρες μετά την τεράστια πυρκαγιά που κατέστρεψε τη δομή φιλοξενίας στη Λέσβο και άφησε χωρίς στέγη χιλιάδες αιτούντες άσυλο.
Το βράδυ της Τετάρτης νέο μέτωπο φωτιάς ξέσπασε στη Μόρια. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ προς το παρόν παραμένει άγνωστη η αιτία της φωτιάς. Όσοι βρίσκονταν στις σκηνές απομακρύνθηκαν από το σημείο, ανάμεσά τους και οικογένειες με μικρά παιδιά. Η φωτιά ωστόσο εξαπλώνεται ραγδαία, καίγοντας ότι απέμεινε από την χθεσινή πυρκαγιά στο βόρειο τμήμα του ΚΥΤ. Στην ευρύτερη περιοχή επικράτησε ένταση ανάμεσα σε αιτούντες άσυλο και ΕΛ.ΑΣ. Συγκεκριμένα, πολλοί πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Φυτώριο, μεταξύ Παναγιούδας και Καρά Τεπέ.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για αιτούντες άσυλο που φέρεται να πέταξαν πέτρες κατά των αστυνομικών οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να κινηθούν προς το λιμάνι της Μυτιλήνης. Την ίδια ώρα σύμφωνα με την ΕΡΤ, υπάρχει μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή της Παναγιούδας, όπου μετανάστες ξαπλώνουν να κοιμηθούν στο έδαφος, ενώ τρία συνολικά μπλόκα στήθηκαν στο δρόμο από το ΚΥΤ και προς το κέντρο της Μυτιλήνης. Από το πρωί στο νησί έχουν σταλεί τρεις διμοιρίες ΜΑΤ από την Αθήνα και ενισχύονται.
Οι περίπου 1.000 από τους μετανάστες και πρόσφυγες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα φιλοξενηθούν σε πλοίο που διέθεσε η Blue Star, ενώ για τον ιδιο λόγο θα φτάσουν αύριο στη Λέσβο δύο αρματαγωγά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Σκηνές του στρατού έχουν ήδη σταλεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις για τους χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται στο δρόμο. Σε ό,τι αφορά τους 408 ασυνόδευτους ανήλικους, άρχισε ήδη με πτήσεις τσάρτερ η μετακίνηση τους στην ενδοχώρα.
Τι συμβαίνει με τον αριθμό των προσφύγων που μένουν χωρίς στέγη
Διαφορετικοί είναι οι αριθμοί που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τους πρόσφυγες και μετανάστες που έμειναν χωρίς καταφύγιο λόγω της φωτιάς στη Μόρια. Στις ανακοινώσεις που έκανε σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, μετά την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στη Μόρια, ανέφερε ότι καταστράφηκαν οι χώροι διαβίωσης 3.500 αιτούντων άσυλο, για τους οποίους λαμβάνονται έκτακτα μέτρα. Ακόμη, σημείωσε ότι συνολικά στη Μόρια ζουν συνολικά 12.700 άνθρωποι. Ωστόσο, τα διεθνή ΜΜΕ- όπως το BBC- μεταδίδουν ότι η φωτιά κατέστρεψε τη Μόρια, αφήνοντας χωρίς καταφύγιο σχεδόν 13.000 ανθρώπους. Εξάλλου, η νέα πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης- σε τμήματα του ΚΥΤ που δεν είχαν καεί από την πρώτη φωτιά- είχαν ως συνέπεια να τυλιχθούν στις φλόγες κι άλλες σκηνές και οικίσκοι.
Γεωργιάδης: Όλοι όσοι συμμετείχαν στα επεισόδια να απελαθούν αυτομάτως
«Όλοι όσοι συμμετείχαν στα επεισόδια να απελαθούν αυτομάτως» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Συγκεκριμένα ο υπουργός έγραψε τα εξής: «’Ανθρωποι που δεν σέβονται τους Νόμους της Ελληνικής Δημοκρατίας και που καταστρέφουν δημόσια περιουσία, δεν δικαιούνται άσυλο στην Ελλάδα. Πρέπει όλοι όσοι συμμετείχαν στα επεισόδια να απελαθούν αυτομάτως: Λαθρομετανάστες: ‚Βye Bye Moria‘ την ώρα της φωτιάς».