Η γερμανογαλλική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας από τις επιπτώσεις των μέτρων κατά του κορωνοϊού, ύψους 500 δις ευρώ, που αποτελεί και την «καρδιά» της πρότασης της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, είναι σε μεγάλο βαθμό καρπός των προσπαθειών του γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ. Αυτό αποκαλύπτει η εφημερίδα die Welt, η οποία στο σημερινό της φύλλο φιλοξενεί μακροσκελή συνέντευξη του γάλλου υπουργού. Ο Μπρουνό Λεμέρ δεν βρίσκει λόγια για να επαινέσει την καγκελάριο Μέρκελ «για το θάρρος της και τη συναίσθηση ότι ο καιρός έχει ωριμάσει για αποφάσεις ιστορικού διαμετρήματος», όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη. 

Στα ιστορικά χρονικά

	EU Merkel und Macron | Aufbauprogramm für Europa
Στη γερμανογαλλική πρόταση βασίστηκαν οι προτάσεις φον ντερ Λάιεν για το γιγαντιαίο πακέτο 750 δις για την αντιμετώπιση της κορωνοκρίσης

«Ήταν πολύ θαρραλέο από την πλευρά της. Με τον τρόπο αυτό άνοιξε το δρόμο της επιτυχίας στις συζητήσεις πριν από την παρουσίαση των προτάσεων της Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης, Σε 20,30, 40 χρόνια οι ιστορικοί θα λένε ότι η Άγκελα Μέρκελ είχε το θάρρος να πάρει θέση στην πιο δύσκολη κρίση της σύγχρονης εποχής στην Ευρώπη και να δεχθεί κάτι, που κανένας άλλος καγκελάριος πριν από εκείνη δεν αποδέχθηκε» επισημαίνει ο γάλλος υπουργός. Αλλά τι είναι εκείνο που έκανε το Βερολίνο να μεταβάλει στάση; Κι αυτό είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας 3 χρόνων μεταξύ των δύο χωρών και βασίζεται στην ευρωπαϊκή αξιοπιστία από τότε που ο γάλλος πρόεδρος εκφώνησε ομιλία για την Ευρώπη στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, υπενθυμίζει ο Μπρουνό Λεμέρ.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών είναι πεπεισμένος ότι η προίκα των 750 δις ευρώ επαρκεί. «Αλλά η βασική ερώτηση δεν είναι αυτό, η βασική είναι πόσο γρήγορα αυτή η πρόταση θα εγκριθεί. Είναι αποφασιστικής σημασίας, Κάνω έκκληση στα 4 κράτη-μέλη, που αντιτίθενται στη λύση, να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και να συνταχθούν με τη συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν» λέει.  Οι 4 αυτές χώρες, οι ευρωτσιγγούνηδες όπως αποκαλούνται, Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία και Δανία, επιμένουν τα χρήματα να δοθούν ως δάνεια και όχι ως επιχορηγήσεις. «Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι έξυπνες», επισημαίνει ο Μπρουνό Λεμέρ. «Αποτελούνται από μείγμα δανείων και επιχορηγήσεων και λαμβάνουν υπόψη ακριβώς στους ενδοιασμούς αυτών των χωρών». Διευκρινίζει τέλος ότι τα ποσά δεν συνδέονται με όρους, όπως και δεν προορίζονται για να στηρίξουν την λειτουργία του κράτους, αλλά για να χρηματοδοτήσουν τομείς, όπως ο τουρισμός, η αυτοκινητοβιομηχανία, νοσοκομεία, αλλά και νέες τεχνολογίες.

Η γερμανίδα και η αυστριακή κομμώτρια

Österreich Coronavirus Sebastian Kurz
Στο Spiegel καταθέτει τις απόψεις του ο αυστριακός καγκελάριος για τον «άλλο δρόμο» της χώρας του μαζί με άλλες 3 της ΕΕ για την οικονομική αντιμετώπιση της κορωνοκρίσης.

Την υποστήριξη των θέσεων των 4 κρατών-μελών ανέλαβε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς. Σε μακροσκελή συνέντευξη στο περιοδικό Der Spiegel, που κυκλοφορεί σήμερα, καθιστά σαφές ότι το πιο βασικό σημείο είναι μην οδηγήσουν οι νέες προτάσεις σε αμοιβαιοποίηση του χρέους από την πίσω πόρτα, γιατί θα ήταν μοιραίο λάθος. «Υποστηρίζουμε από σεβασμό απέναντι στους φορολογούμενούς μας τη μορφή δανείων (και όχι επιχορηγήσεων)», επιμένει παραδεχόμενος βέβαια ότι επειδή η κορωνοκρίση έχει λάβει πρωτόγνωρες διαστάσεις, χρειάζονται άμεσες και εντατικές ενέργειες. Αλλά ο γερμανός δημοσιογράφος επιμένει: «Θέλετε, κύριε καγκελάριε, να κάνετε τις χώρες της Μεσογείου να πειθαρχήσουν οικονομικά με το να εκλείψουν σχεδόν εντελώς οι επιχορηγήσεις;“, τον ρωτά.

Και ο αυστριακός καγκελάριος απαντά ενθυμούμενος μια ρήση. «Μάζευε για την εποχή που θα βρίσκεσαι σε ανάγκη, αυτή η αρχή επαληθεύεται και πάλι με δραματικό τρόπο. Χώρες, όπως η Αυστρία και η Γερμανία, που διαχειρίστηκαν καλά τα οικονομικά τους, θα αντέξουν την κρίση καλύτερα από χώρες, που σε καλά οικονομικές περιόδους δημιούργησαν πολλά χρέη. Εάν δεν συγκρατήσουμε αυτήν την τάση, κάποια στιγμή ούτε η Γερμανία δεν θα μπορεί να διασώσει την Ευρώπη. Πόσα χρήματα αντέχει να δίνει μια αυστριακή ή γερμανίδα κομμώτρια από χρήματα της φορολογίας της για άλλες χώρες; Αυτή τη συζήτηση πρέπει να την κάνουμε».

Ειρήνη Αναστασοπούλου