Τα παγκόσμια μέτρα περιορισμού για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού έχουν κάνει τον πλανήτη ένα πολύ πιο ήσυχο μέρος. Και οι επιστήμονες, προφανώς, το βλέπουν αυτό.

Σε όλο τον κόσμο, οι σεισμολόγοι παρατηρούν πολύ λιγότερο σεισμικό θόρυβο – δηλαδή, οι δονήσεις που παράγονται από τα αυτοκίνητα, τα τρένα, τα λεωφορεία και τους ανθρώπους που κινούνται στην καθημερινότητά τους. Και με την απουσία αυτού του θορύβου, ο ανώτερος φλοιός της Γης κινείται λίγο λιγότερο.

Οι Βρυξέλλες έχουν καταγράψει μείωση του σεισμικού θορύβου κατά 30% έως 50% από τα μέσα Μαρτίου, όταν άρχισε να εφαρμόζεται το κλείσιμο σχολείων και επιχειρήσεων και άλλα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, σύμφωνα με τους γεωλόγους. Αυτό το επίπεδο θορύβου είναι ίσο με αυτό που οι σεισμολόγοι καταγράφουν την Ημέρα των Χριστουγέννων.

Η μείωση του θορύβου είχε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επίδραση στις Βρυξέλλες: οι επιστήμονες είναι σε θέση να ανιχνεύουν τώρα μικρότερους σεισμούς και άλλα σεισμικά γεγονότα που υπό κανονικές συνθήκες οι σεισμογράφοι δεν θα είχαν καταγράψει.

Οι σεισμολόγοι σε άλλες πόλεις βλέπουν παρόμοια αποτελέσματα.

Η Πόλα Κολεμάιερ δημοσίευσε ένα γράφημα στο Twitter που δείχνει πώς επηρεάστηκε ο θόρυβος στο Δυτικό Λονδίνο, με διαδοχικές μειώσεις να καταγράφονται αρχικά με το κλείσιμο σχολείων και κοινωνικών χώρων και ξανά μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για γενικευμένη καραντίνα.

Οι σεισμολόγοι λένε ότι η μείωση του θορύβου είναι μια απογοητευτική υπενθύμιση ενός ιού που έχει μολύνει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες εξ αυτών και έχει φέρει τα πάνω-κάτω στην ανρθωπότητα.

Τα γραφήματα αυτά, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι παράλληλα η απόδειξη ότι οι άνθρωποι ακούν τις προειδοποιήσεις των αρχών να παραμείνουν στα σπίτι τους και να ελαχιστοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερο την εξωτερική τους δραστηριότητα.

Μειωμένα αποτύπωμα και στην Ελλάδα

Το πρωτόγνωρο φαινόμενο είναι ήδη ορατό και στην Ελλάδα, με βάση τα δεδομένα που καταγράφονται από το Ενιαίο Εθνικό Σεισμολογικό Δίκτυο, σύμφωνα με Ελληνες επιστήμονες.

Οι ερευνητές διερεύνησαν τις συχνότητες μεταξύ 5 – 25 Hz, σε 24ωρες σεισμικές καταγραφές συνολικής διάρκειας δύο μηνών (Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2020) από δύο σταθμούς του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου. Επιλέχθηκαν σταθμοί που είναι εγκατεστημένοι στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, συγκεκριμένα ο σεισμολογικός σταθμός του Αστεροσκοπείου στο Λόφο Νυμφών στο Θησείο και ο σεισμολογικός σταθμός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (40 Εκκλησίες).

Οι επιστήμονες υπολόγισαν τη χρονική μεταβολή των σεισμικών καταγραφών κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, μία χρονική περίοδος που περιλαμβάνει την εξαγγελία των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας από την κυβέρνηση. Η ανάλυση επικεντρώθηκε στις συχνότητες μεταξύ 5 – 25 Hz, καθώς εντός αυτού του εύρους συχνοτήτων αναμένεται και η καταγραφή θορύβου που προκαλείται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν μια σταδιακή μείωση των επιπέδων του σεισμικού θορύβου, η οποία ξεκινά αμέσως μετά την πρώτη εξαγγελία των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας στις 13 Μαρτίου (κλείσιμο χώρων εστίασης και αναψυχής, εμπορικών κέντρων κλπ.) και ακολούθησε το κλείσιμο των σχολείων (11 Μαρτίου). Σύμφωνα με τους ερευνητές, «τα επίπεδα του σεισμικού θορύβου εμφανίζουν μια συνεχή μείωση μετά την πρώτη εξαγγελία των μέτρων, με τα επίπεδα να φτάνουν στα χαμηλότερα επίπεδα αμέσως μετά τη δεύτερη εξαγγελία, που αφορούσε την εφαρμογή μέτρων καθολικού περιορισμού κυκλοφορίας των πολιτών (lockdown) στις 23 Μαρτίου».

Οπως επισημαίνουν, ο σημαντικός περιορισμός των ανθρώπινων δραστηριοτήτων (κίνηση στους δρόμους, βιομηχανική/εμπορική δραστηριότητα κ.ά.), εξαιτίας της εφαρμογής των μέτρων περιορισμού λόγω του κορωνοϊού, έχει προκαλέσει στη χώρα μας μία χαρακτηριστική μείωση της ισχύος του σεισμικού θορύβου, που κυμαίνεται μεταξύ των τριών έως πέντε Db (ντεσιμπέλ).

Η πρωτότυπη έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Ευθύμιο Σώκο του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, τον Δρα Χρήστο Ευαγγελίδη, κύριο ερευνητή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, και τον σεισμολόγο Δρα Δημήτριο Γιαννόπουλο, εξωτερικό συνεργάτη του ίδιου Ινστιτούτου.

Το Ενιαίο Εθνικό Σεισμολογικό Δίκτυο, που έχει σεισμολογικούς σταθμούς σε όλη την ελληνική επικράτεια, παρακολουθεί σε 24ωρη βάση την σεισμική δραστηριότητα του ευρύτερου ελληνικού χώρου. Οι σταθμοί αυτοί καταγράφουν συνεχώς τις μικροδονήσεις και τον θόρυβο από το έδαφος για ένα ευρύ φάσμα καταγραφής συχνοτήτων. Ετσι, μια 24ωρη σεισμική καταγραφή από ένα εγχώριο σταθμό μπορεί να περιέχει πολλούς τοπικούς σεισμούς, μεγάλους μακρινούς σεισμούς σε άλλες ηπείρους, την αλληλεπίδραση θαλάσσιων κυμάτων σε ωκεανούς και γειτονικές θάλασσες και, τέλος, τον υψίσυχνο θόρυβο που σχετίζεται με τις διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες.

(με πληροφορίες από CNN, ΑΠΕ)