Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η επιστημονική κοινότητα, πειραματιζόμενη με νέα φάρμακα άλλα δοκιμάζοντας και κάποια γνωστά σε ασθενείς για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον Αυστριακό Οργανισμό Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, αυτή τη στιγμή από ευρωπαϊκούς επιστημονικούς φορείς και φαρμακευτικές εταιρείες διεξάγονται 26 μελέτες. Μάλιστα 3 από αυτούς έχουν ξεκινήσει από Έλληνες. Την ίδια στιγμή σε όλο τον κόσμο, στη φάση των αρχικών ή περισσότερο προχωρημένων μελετών βρίσκονται 79 εμβόλια και 155 φάρμακα.

Όσον αφορά στις μελέτες βλέπουμε στο σχετικό κατάλογο του αυστριακού οργανισμού, βλέπουμε τη μελέτη Grecco-19 με τίτλο „Χορήγηση Κολχικίνης σε ασθενείς Covid-19, για την πρόληψη εξέλιξης των επιπλοκών της νόσου“ η οποία διεξάγεται από την Ελληνική Ρυθμολογική Εταιρεία με την υποστήριξη της εταιρείας ΕΛΠΕΝ. Στόχος είναι να συμμετέχουν 180 άτομα και συγκεκριμένα 54 ενήλικες μέχρι 64 ετών και άλλοι 126 άνω των 65 ετών.

Η επόμενη μελέτη είναι η Ανοιχτού Τύπου Μη Τυχαιοποιημένη Μελέτη HOPE με τίτλο „Φωσφορική Χλωροκίνη για λοιμώξεις από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 (COVID-19)“, η οποία διεξάγεται από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία Uni-Pharma. Αφορά στην πιθανή πρόληψη εξέλιξης σε πνευμονία σε ασθενείς που θα διαμείνουν στο σπίτι τους και στη βελτίωση των συμπτωμάτων της πνευμονίας από SARS-CoV-2 σε ασθενείς που θα νοσηλευθούν. Στόχος είναι να συμμετέχουν 120 άτομα και συγκεκριμένα 60 ενήλικες μέχρι 64 ετών και άλλοι 60 άνω των 65 ετών.

Η τρίτη είναι η Μελέτη ESCAPE με τίτλο „Προσωποποιημένη Ανοσοθεραπεία στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της οργανικής δυσπραγίας που συνδέεται με λοίμωξη από τον νέο ιό SARS-CoV-2 (COVID-19)“. Η μελέτη χρησιμοποιεί το ανακίνρα (ένα ανοσοκατασταλτικό παράγοντα) που είναι ένας τύπος κυτοκίνης και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Στόχος είναι να συμμετέχουν 40 άτομα και συγκεκριμένα 20 ενήλικες μέχρι 64 ετών και άλλοι 20 άνω των 65 ετών.