Γύρω στις 800.000 γυναίκες εργάζονται ως ιερόδουλες στη Γερμανία. Μόνο στο Βερολίνο υπολογίζονται γύρω στις 8.000. Όπως συνηθίζεται να λέγεται, το σεξ έναντι χρημάτων «είναι το αρχαιότερο επάγγελμα στον κόσμο». Μια δουλειά σαν όλες τις άλλες λοιπόν; Μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει με το σώμα του;

Η βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Λένι Μπραϊμάγερ πιστεύει πως «το δικαίωμα να κάνεις ό,τι θέλεις με το σώμα σου δεν δικαιολογεί τον πόνο των γυναικών που εξαναγκάζονται στην πορνεία». Η 59χρονη πολιτικός τονίζει ότι οι γυναίκες από την ανατολική Ευρώπη κερδίζουν πολύ λίγα χρήματα. «Στην πρωτεύουσα ξεκινάνε από δέκα ευρώ» δηλώνει η Μπάρμπαρα Έριτ από την καθολική οργάνωση „In Via“ στο Βερολίνο.

«Η Γερμανία έχει τη φήμη στον κόσμο που είχε παλαιότερα η Ταϊλάνδη. Εδώ μπορείς να οδηγείς με 260 χιλιόμετρα την ώρα στον αυτοκινητόδρομο και παράλληλα να αγοράσεις πολύ φθηνά τις υπηρεσίες μιας γυναίκας. Η Γερμανία είναι το πορνείο της Ευρώπης. Με το που βγάλεις 20 ευρώ από την τσέπη σου μπορείς να ασκήσεις όση βία θέλεις πάνω σε μια γυναίκα» τονίζει η πολιτικός των Σοσιαλδημοκρατών.

Απαγόρευση της πορνείας

Deutschland | Vulkanstraße Duisburg | Bordell
Οίκος ανοχής στο Ντούισμπουργκ

Η Λένι Μπραϊμάγερ θεωρεί τον νόμο περί πορνείας του 2002 υπεύθυνο για αυτή την κατάσταση. Στόχος του νόμου ήταν η καλύτερη προστασία των γυναικών, ωστόσο στην πράξη απέτυχε. «Ούτε εκατό γυναίκες δεν είναι ασφαλισμένες» τονίζει η Γερμανίδα πολιτικός. Αλλά και ο νόμος του 2017 που ακολούθησε και πάλι δεν κατάφερε να βελτιώσει την κατάσταση. Ο νόμος προέβλεπε την υποχρεωτική χρήση προφυλακτικών και τη δήλωση στις αρχές. Παρόλα αυτά οι περισσότερες γυναίκες δεν δηλώνονται διότι φοβούνται ότι θα στιγματιστούν κοινωνικά. Στο Βερολίνο, για παράδειγμα, μόνο 2.132 γυναίκες από τις 8.000 που εργάζονται έχουν δηλωθεί.

Η Λένι Μπραϊμάγερ θεωρεί ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί το σκανδιναβικό μοντέλο, το οποίο ισχύει εδώ και 20 χρόνια και απαγορεύει την πορνεία. Εν τω μεταξύ το μοντέλο ισχύει και στη Γαλλία, την Ισλανδία, τον Καναδά και την Ιρλανδία και πρόσφατα και στο Ισραήλ. Η πορνεία σε αυτές τις χώρες απαγορεύεται, όμως ποινικά κολάσιμες δεν είναι οι πόρνες αλλά οι πελάτες.

«Ακόμα και η Europol διαπιστώνει πως η Γερμανία εξαιτίας του χαλαρού νομικού πλαισίου είναι χώρα εκμετάλλευσης ανθρώπων. Η Κομισιόν μας ζητά επίμονα να υιοθετήσουμε κανόνες όπως αυτούς στη Σουηδία» δηλώνει η Γερμανίδα πολιτικός και συμπληρώνει πως από τότε που έγινε νόμιμη η πορνεία είναι πολύ δύσκολο στην πράξη να αποδείξεις το εμπόριο ανθρώπων.

KNA / Μαρία Ρηγούτσου