Αποσπάσματα από το κοράνι και προσευχές θα διαβαστούν στην Αγία Σοφία καθώς σήμερα συμπληρώνονται 567 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.   

Ωστόσο δεν έχει γίνει σαφές αν η ανάγνωση των αποσπασμάτων θα πραγματοποιηθεί εντός ή εκτός του ναού. Πέρα από τις αναγνώσεις έχει προγραμματιστεί και η «αναπαράσταση της Άλωσης». Χθες άλλωστε, είδαν το φως της δημοσιότητας φωτογραφίες από ένα ομοίωμα τείχους έξω από την Αγία Σοφία.   

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα παρευρίσκεται στο σημείο, αλλά θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης και θα απευθύνει μήνυμα στον τουρκικό λαό. Το μήνυμα του Τούρκου προέδρου θα μεταδοθεί στις 20:53 (ώρα Ελλάδος).   

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά η προσευχή και η «φιέστα» θα είναι μικρότερη, σε σχέση με περασμένες χρονιές, λόγω κορωνοϊού. Ωστόσο η εκδήλωση δεν θα γίνει στον Κεράτιο Κόλπο – όπως συνηθίζεται – αλλά έξω από τον ναό. 

«Να κατακτήσουμε τα σύμβολα»  

«Ήρθε ο καιρός, η 29η Μαΐου που συμβολίζει την κατάκτηση, με το θέλημα του Θεού να κατακτήσουμε εκείνα τα μουσουλμανικά τεμένη που είναι τα σύμβολα», δήλωσε ο Αλί Ερμπάς, επί κεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, σε διαδικτυακή συνέντευξη με τον Ερσιν Τσελίκ, διευθυντή ειδήσεων της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ, αναφερόμενος στην επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453.  

Η ημερομηνία αυτή εορτάζεται ως ημέρα «Κατάκτησης» (Φέτιχ) για τους Μουσουλμάνους Τούρκους.   

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού, η τουρκική κυβέρνηση πρόκειται ανοίγει μουσουλμανικά τεμένη σήμερα.  

Η επιλογή της ημερομηνίας έχει πυροδοτήσει σενάρια ότι μπορεί ο πρόεδρος Ερντογάν να εξαγγείλει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας, που από το 1935 λειτουργεί ως μουσείο σε μουσουλμανικό τέμενος – κάτι που ο Τούρκος πρόεδρος έχει επανειλημμένα υποσχεθεί στους οπαδούς του από το 2016.  

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ