Η Ελλάδα του Κερκ Ντάγκλας: Από τον εμφύλιο έως την φιλία του με την Ειρήνη Παπά

Ο Κερκ Ντάγκλας είχε συνδεθεί με την Ελλάδα σε πολλά επίπεδα με την πρώτη του επίσκεψη να καταγράφεται λίγο μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου.

721
O Κερκ Ντάγκλας με την σύζυγο του Άννα στην Ακρόπολη το 1964. (AP Photo) AP

Ο Κερκ Ντάγκλας που έφυγε από την ζωή σε ηλικία 103 ετών αφήνει πίσω του μια τεράστια καριέρα στον κινηματογράφο η οποία σε κάποιες φάσεις της έχει συνδεθεί και με την Ελλάδα.

Ένα φωτογραφικό ντοκουμέντο, που κυκλοφορεί στο Pinterest η πρώτη του επαφή φέρετε να είναι το 1947 όπου ο Κερκ Ντάγκλας εμφανίζεται στα πλαίσια του προγράμματος Μάρσαλ να προσφέρει γραφική ύλη σε παιδιά που είχαν πληγεί από τον εμφύλιο πόλεμο. 

Ένα φωτογραφικό ντοκουμέντο, που κυκλοφορεί στο Pinterest η πρώτη που επαφή φέρετε να είναι το 1947 όπου ο Κερκ Ντάγκλας εμφανίζεται στα πλαίσια του προγράμματος Μάρσαλ να προσφέρει γραφική ύλη σε παιδιά που είχαν πληγεί από τον εμφύλιο πόλεμο. 

Κερκ Ντάγκλας: Πρεσβευτής της αμερικανικής βοήθειας

Την χώρα μας θα επισκεφθεί ξανά για τον ίδιο σκοπό τον Νοέμβρίο του 1964. Συγκεκριμένα ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου στις 9 Νοεμβρίου θα εγκαινιάσει τα μαθητικά συσσίτια στο Κρυονέρι Κορινθίας. Προβλέπεται να καλύψουν, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα της εποχής, 600.000 μαθητές σε 5.000 χωριά. 

O Kερκ και η Άννα Ντάγκλας στην Ακρόπολη στις 11 Νοεμβρίου 1964. (AP Photo)

Η αμερικανική βοήθεια για τα συσσίτια ανέρχεται σε 170.000.000 δραχμές και για να προβληθεί αυτή η κίνηση στην χώρα μας έρχεται ο Κερκ Ντάγκλας ο οποίος τότε βρίσκονταν στο απόγειο της καριέρας του. Στις τρεις μέρες που έμεινε στην χώρα μας, μαζί με την σύζυγο του Άννα επισκέφθηκαν μεταξύ των άλλων και την Ακρόπολη. 

Η Ελλάδα του Κερκ Ντάγκλας: Από τον εμφύλιο έως την φιλία του με την Ειρήνη Παπά

Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1968, όταν βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το „Σάντα Μάμα“ (σ.σ. Brotherhood ο αμερικανικός τίτλος), μια ταινία που καταπιάνονταν για τις σχέσεις των μελών της Μαφία, ο Τύπος της εποχής ήθελε να είναι τρελά ερωτευμένος με την συμπρωταγωνίστρια του, Ειρήνη Παπά. 

Η Ελλάδα του Κερκ Ντάγκλας: Από τον εμφύλιο έως την φιλία του με την Ειρήνη Παπά