Ακροδεξιές θέσεις, αλλά και νέες ακρότητες υιοθετεί το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) στο συνέδριό του αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ποιες είναι οι απειλές που αντιμετωπίζει η σύγχρονη Γερμανία; Για την AfD οι απαντήσεις είναι ξεκάθαρες: Μπούρκα και νιτζάμπ, η φωνή του μουεζίνη, οι εγκληματικές συμμορίες των ξένων, η μαζική μετανάστευση, ο μουσουλμανικός αντισημιτισμός, το αντιφασιστικό κίνημα, η αλλοίωση της παραδοσιακής έννοιας της οικογένειας από αριστερούς και «Πράσινους», το ευρώ, τα υποχρεωτικά τέλη για τη χρηματοδότηση της ραδιοτηλεόρασης και φυσικά όλα τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, καθώς και η ΕΕ.

Όλα αυτά υπόσχεται να τα «αντιμετωπίσει» η AfD με το προεκλογικό της πρόγραμμα, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, που αναμένεται να συζητηθεί αναλυτικά το Σαββατοκύριακο στο συνέδριο του κόμματος στη Δρέσδη. Οι εθνολαϊκιστές διαβλέπουν σκοτεινές εξελίξεις για μία Γερμανία που, όπως υποστηρίζουν, εγκλωβίζεται στα γρανάζια μίας «πανίσχυρης πολιτικής ολιγαρχίας», η οποία χειραγωγεί τον πληθυσμό μέσω «της κρατικής εξουσίας, της πολιτικής επιμόρφωσης και της επιρροής των ΜΜΕ».

Ο μετανάστης και ο μουσουλμάνος ως εχθρός

Για την AfD η μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα παραμένουν οι πρόσφυγες πολέμου, οι αιτούντες άσυλο, οι μετανάστες, οι μουσουλμάνοι. Ο μίτος που διατρέχει ολόκληρο το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος είναι η αποστασιοποίηση από αυτές τις ομάδες, οι οποίες θεωρούνται υπεύθυνες για όλα τα κακώς κείμενα της σύγχρονης κοινωνίας: τον αντισημιτισμό, την εγκληματικότητα, τις απάτες στην εκταμίευση κοινωνικών επιδομάτων, την υποτιθέμενη παρακμή του εκπαιδευτικού συστήματος, τη συνεχή άνοδο των ενοικίων. 

Επιπλέον, η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» στηλιτεύει τις διαλυτικές τάσεις της σύγχρονης εποχής. Θέματα όπως η ισότητα των φύλων, η σεξουαλική ταυτότητα, η ομοφυλοφιλία και ο κοινωνικός πλουραλισμός αποτελούν «κόκκινο πανί» για τους εθνολαϊκιστές, οι οποίοι θα ήθελαν να γυρίσουν πίσω τον χρόνο, να ανατρέψουν την εικόνα μίας Γερμανίας πολυπολιτισμικής, ανοιχτής στον σύγχρονο κόσμο και στη διαφορετικότητα. Πρώτη και καλύτερη ευκαιρία για ανατροπές θεωρούν τη μεταναστευτική πολιτική. Θέλουν να απελάσουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, να οργανώσουν ένα κύμα «αντίστροφης μετανάστευσης», να επιστρέψουν στην παροχή ιθαγένειας με βάση το προαιώνιο «δίκαιο του αίματος».