Η Gazprom μείωσε τις παραδόσεις σε Ιταλία & Αυστρία- Γερμανία: Να ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο

310

Σήμερα η Gazprom μείωσε κατά το ένα τρίτο την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ιταλία, ανακοίνωσε η Eni. «Η Gazprom έκανε γνωστό ότι για την σημερινή ημέρα θα προμηθεύσει την Eni με συνολικό όγκο αερίου που αντιστοιχεί σε περίπου 21 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ τις τελευταίες ημέρες ο μέσος όρος ήταν 32 εκατομμύρια κυβικά μέτρα», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ιταλικός όμιλος, που συμπλήρωσε ότι θα δώσει επιπλέον στοιχεία σε περίπτωση νέας και ουσιαστικής μείωσης της ροής.

Στο μεταξύ, η Gazprom, που ξεκίνησε εργασίες συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1, μείωσε εκ νέου τις παραδόσεις αερίου στον αυστριακό όμιλο OMV.

«Ο OMV ενημερώθηκε από την Gazprom για τη μείωση του εφοδιασμού σε αέριο, κάτι που μεταφράζεται για σήμερα σε μείωση κατά 70% των ποσοτήτων που φθάνουν στον τερματικό σταθμό του Μπαουμγκάρτεν», ένα από τα κυριότερα κέντρα διανομής στην κεντρική Ευρώπη, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωση. 

Γερμανία: «Όλα είναι πιθανά, όλα μπορούν να συμβούν»

Σενάριο «πολιτικού εφιάλτη» χαρακτήρισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ το ενδεχόμενο ανεπάρκειας φυσικού αερίου και προειδοποίησε ότι, εάν χρειαστεί παρέμβαση του κράτους στη ροή, η Γερμανία θα βρεθεί ενώπιον μιας «πρωτόγνωρης εδώ και πολύ καιρό δοκιμασίας».

Από σήμερα και για δέκα ημέρες ανεστάλη η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία, προκειμένου να γίνουν έργα συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1. 

«Ένα τέτοιο σενάριο (ενν. παροχής φυσικού αερίου με δελτίο) πρέπει να αποτραπεί, με εξοικονόμηση ενέργειας, αποθήκευση και δημοπρασία φυσικού αερίου, καθώς η κοινωνική αλληλεγγύη θα ωθείται στα άκρα και ίσως ακόμη πιο πέρα», τόνισε ο Χάμπεκ και συμπλήρωσε ότι η κρατική παρέμβαση στην ιδιωτική κατανάλωση φυσικού αερίου αποτελεί έσχατη λύση για την κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομίας παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να προβλέψει τίποτα, σε ό,τι αφορά τη στάση της Gazprom μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1. «Όλα είναι πιθανά, όλα μπορούν να συμβούν. Από το να ρέει και πάλι περισσότερο αέριο έως και το να σταματήσει εντελώς η ροή (….) Ειλικρινά, πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο και να εργαζόμαστε για το καλύτερο», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Η Αναλένα Μπέρμποκ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, προκειμένου να διασφαλίσει ότι μια περαιτέρω έλλειψη ρωσικού φυσικού αερίου δεν θα διχάσει την κοινωνία. «Αν έχουμε λιγότερη ενέργεια, λιγότερη παροχή θέρμανσης, τότε θα διασφαλίσουμε ότι τα πράγματα θα γίνουν με δίκαιο τρόπο», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, αλλά απέρριψε εκ νέου το αίτημα της αντιπολίτευσης για παράταση του χρόνου λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η Ρωσία είναι απρόβλεπτη, όχι μόνο στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, αλλά και σε ό,τι αφορά τη συμμόρφωση με τους κανόνες που ισχύουν, για παράδειγμα στον ενεργειακό εφοδιασμό και για αυτό προετοιμάζονται όλα τα διαφορετικά πιθανά σενάρια», επεσήμανε ακόμη η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών. 

Αβέβαιη χαρακτήρισε την κατάσταση ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων Κλάους Μιούλερ και επεσήμανε ότι είναι αντιφατικά τα μηνύματα από τη Μόσχα. 

«Υπάρχουν εκπρόσωποι του Κρεμλίνου που λένε ότι, σε συνδυασμό με την τουρμπίνα της Siemens (η οποία θα επιστραφεί επισκευασμένη από τον Καναδά), θα μπορούν και πάλι να παραδοθούν μεγαλύτερες ποσότητες, αλλά υπάρχουν και πολύ πολεμικές ανακοινώσεις από το Κρεμλίνο. Για να είμαι ειλικρινής, κανείς δεν ξέρει», δήλωσε και έκανε εκ νέου έκκληση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικονόμηση φυσικού αερίου.