Πανδημία και επιστροφή στην κανονικότητα: Τι ισχύει για τα ταξίδια;
Γνωρίζω ανθρώπους που ακύρωσαν τα ταξίδια τους οικειοθελώς από φόβο πολύ πριν το lockdown και άλλους που αναγκάστηκαν λόγω των μέτρων προστασίας -εγώ η ίδια, ακύρωσα το ταξίδι με τις φίλες μου τη Βαρκελώνη τρεις ημέρες πριν ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ισπανία 10πλασιαστεί. Για κάποιους αυτά τα ταξίδια ήταν μια απόδραση από την καθημερινότητα, για άλλους όνειρο ζωής που το προγραμμάτιζαν μήνες πριν. Κι ενώ καρφιτσώσαμε στην άκρη με πινέζες όλα όσα απάρτιζαν την κανονικότητά μας, η καραντίνα τελείωσε κι εμείς σιγά σιγά σηκώνουμε κι από μία πινέζα συνεχίζοντας τη ζωή μας. Πρώτα η ελεύθερη κυκλοφορία έξω από το σπίτι, μετά κάποια καταστήματα, μετά όλα τα καταστήματα και αναμένουμε τις καφετέριες και τα εστιατόρια. Λίγες μόλις εβδομάδες πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν και την επίσημη έλευση του καλοκαιριού, είναι νωρίς να σηκώσουμε την πινέζα των ταξιδιών
Κάθε χώρα ακολουθεί το δικό της χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με την πορεία που έχει η πανδημία εκεί και τον αριθμό των κρουσμάτων. Οι περισσότερες έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες για να επαναφέρουν την οικονομία τους, όμως όπως φαίνεται η αρχή για τον τουρισμό θα γίνει μόνο εντός συνόρων και στην πορεία θα δεχθούν και επισκέπτες από το εξωτερικό.
Μπορεί να κυκλοφορούμε πλέον στους δρόμους χωρίς να χρειαζόμαστε χαρτιά ή sms αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ο περιορισμός της περιφέρειας. Δεν μπορείς να ταξιδέψεις σε νησιά ή μέρη εκτός του νομού που είναι η κύρια κατοικία σου, τουλάχιστον μέχρι τις 18 Μαΐου που υπολογίζεται να αρθεί και αυτό το μέτρο. Η μετάβαση στα νησιά όμως φημολογείται ότι δεν θα επιτρέπεται μέχρι και τα μέσα Ιουνίου, κάτι που αναμένουμε να επιβεβαιώσουμε όταν η κυβέρνηση ανακοινώσει τα νέα μέτρα σε λίγες ημέρες.
Ακόμα κι όταν επιτραπεί βέβαια, δεν ξέρουμε πώς θα κινηθούμε, αφού στους χώρους εστίασης θα επιτρέπονται μέχρι 4 άτομα ανά τραπέζι -οπότε αντίο παρέες με μεζέδες και ούζα, οι ομπρέλες στις παραλίες θα έχουν 3 μέτρα απόσταση ή πλέξιγκλας και τα πλοία θα δέχονται τους μισούς επιβάτες από πριν άρα τα εισιτήρια θα είναι μάλλον δυσεύρετα.
Ιταλία
Μία από τις χώρες που χτυπήθηκε περισσότερο από τον COVID-19, με σχεδόν 30.000 θανάτους, προσπαθεί επίσης να επαναφέρει την καθημερινότητά της. Κάποια καταστήματα έχουν ήδη ανοίξει, ενώ στις 18 Μαΐου θα ανοίξουν κι άλλα, όπως επισης μουσεία και βιβλιοθήκες. Την 1η Ιουνίου συζητιέται το άνοιγμα εστιατορίων και bars αν η καμπύλη συνεχίσει να μειώνεται.
Οι ομαδικές συγκεντρώσεις εξακολουθούν να απαγορεύονται και η μετάβαση στην επαρχία επιτρέπεται μόνο για όσους επιστρέφουν σπίτι τους. Όποιος εισέρχεται στην χώρα από το εξωτερικό, μπαίνει σε καραντίνα για 2 μήνες, ενώ οι ταξιδιώτες από τις Η.Π.Α θα πρέπει να έχουν δικαιολογητικά ότι επιστρέφουν σπίτι τους στην Ιταλία ή έρχονται για συγκεκριμένη δουλειά ή για ιατρικούς λόγους. Η χώρα ανακοίνωσε πάντως (χωρίς να έχει δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία ακόμα) ότι θα ανοίξει τα σύνορά της μέσα στο χρόνο, ίσως τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο. Δεδομένου ότι ο τουρισμός λειτουργεί με κρατήσεις, το περιθώριο για αυτό θα είναι δυστυχώς πολύ στενό.
Γαλλία
Ο πρωθυπουργός Εδουάρδος Φίλιππος ανακοίνωσε πρόσφατα «μια πολύ σταδιακή άρση των μέτρων» από τις 11 Μαΐου. Ένα Συμβούλιο Τουρισμού θα δημιουργήσει ένα πλάνο για τον τουρισμό το οποίο θα παραδοθεί στο τέλος αυτού του μήνα. Ωστόσο, η βουλή της Γαλλίας ψήφισε να παραταθεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» ως τις 24 Ιουλίου με κλειστά σύνορα για όσους βρίσκονται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και δύο εβδομάδες καραντίνα για όλους τους υπόλοιπους που εισέρχονται στη χώρα.
Μικρά μουσεία, βιβλιοθήκες και ανοιχτές αγορές λειτουργούν πλέον από τις 11 Μαΐου, αλλά εστιατόρια, μπαρ, μεγάλα μουσεία και παραλίες θα παραμείνουν κλειστά μέχρι αρχές Ιουνίου. Οι μάσκες είναι απαραίτητες στα μέσα μαζικής μεταφοράς και επιτρέπονται συγκεντρώσεις έως 10 άτομα, Το ταξίδι μεταξύ των περιοχών της Γαλλίας εξακολουθεί να είναι περιορισμένο -ανάλογα με το αν έχουν χαρακτηριστεί κόκκινες (υψηλού κινδύνου) ή πράσινες (ασφαλείς).
Ισπανία
Κι ενώ η Ισπανία χτυπήθηκε δυνατά από την πανδημία, έχει ήδη ανοίξει κάποιες από τις επιχειρήσεις της καθώς και τα σύνορα. Βέβαια, πριν λίγες ώρες ανακοίνωσε ότι όποιος επισκέπτης ταξιδέψει στη χώρα από τις 15 έως τις 24 Μαΐου θα πρέπει υποχρεωτικά να μπει σε καραντίνα 2 εβδομάδων. Όχι μόνο όσοι επαναπατρίζονται, αλλά και οι τουρίστες. Αν δηλαδή αποφασίσει κάποιος να επισκεφθεί την Ισπανία, θα πρέπει να είναι για τουλάχιστον 20 ημέρες αφού τις 14 πρώτες θα τις περάσει στο ξενοδοχείο ή το διαμέρισμά του.
Μεξικό
Ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς των τελευταίων ετών, με περισσότερους από 50 εκατ. τουρίστες το 2018. Δυστυχώς, το σύστημα υγείας είναι σε πολύ κακή κατάσταση και υπήρξε μεγάλος αριθμός κρουσμάτων, οπότε δεν υπάρχει επίσημη ημερομηνία επιστροφής στις τουριστικές υπηρεσίες. Ξενοδοχεία και εστιατόρια όμως ελπίζουν να ανοίξουν 1η Ιουνίου. Ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραντόρ εξέφρασε την επιθυμία του να ανοίξουν μέρη της χώρας μέχρι τις 17 Μαΐου και ολόκληρη η χώρα την 1η Ιουνίου, χωρίς όμως να έχει ανακοινώσει συγκεκριμένο σχέδιο.
Οι πτήσεις επιτρέπονται ακόμα, όμως όλοι οι επισκέπτες περνούν από έλεγχο υγείας. Στις 3 Απριλίου ζητήθηκε από τα ξενοδοχεία να ακυρώσουν όλες τις υπάρχουσες και νέες κρατήσεις, εκτός από εκείνες όσων είχαν σοβαρούς επαγγελματικούς λόγους -τους οποίους έπρεπε να δικαολογήσουν με υπεύθυνη δήλωση από τον εργοδότη.
Σιγκαπούρη
Όλοι οι περιορισμοί βρίσκονται σε ισχύ μέχρι την 1η Ιουνίου, με εξαίρεση κομμωτήρια και κουρεία που λειτουργούν από τις 12 Μαΐου. Από τις 23 Μαρτίου δεν επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα για κανέναν ξένο επισκέπτη, ενώ οι πολίτες πρέπει να μείνουν σπίτι. Η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους είναι υποχρεωτική. Ενώ διάφορα μέτρα προστασίας και κοινωνικής απόστασης δοκιμάζονται, η χώρα σκέφτεται να αναβάλλει για λίγο καιρό ακόμα την τουριστική της σεζόν αντιλαμβανόμενη το ρίσκο της προσέλευσης μεγάλου αριθμού ανθρώπων.
Text Ελένη Μπεζιριάνογλου