Ζελένσκι: «Όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο Βόλντεμορτ και ποιος ο Χάρι Πότερ σε αυτόν τον πόλεμο»

264

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε σήμερα πως έχει «πρότυπα» τους άμαχους συμπατριώτες του που αντιστάθηκαν στους εισβολείς, ενώ έκανε έναν παραλληλισμό της Ρωσίας με τον λόρδο Βόλντεμορτ, τον μεγαλύτερο εχθρό του Χάρι Πότερ στη σειρά βιβλίων της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ.

Φορώντας στρατιωτική στολή, ο Ζελένσκι απάντησε μέσω διαδικτυακής σύνδεσης σε ερωτήσεις φοιτητών του «Munk School of Global Affairs and Public Policy» στο πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Ερωτηθείς από έναν φοιτητή ποια είναι τα πρότυπά του, ο Ζελένσκι απάντησε: «Ο λαός της Ουκρανίας». «Είναι τόσοι πολλοί», είπε και εξήγησε: «Ένας συνηθισμένος Ουκρανός αγρότης που πήρε το τρακτέρ του και έκλεισε τον δρόμο στα ρωσικά τανκ, μια νοικοκυρά που βγήκε στον δρόμο και σταμάτησε τεθωρακισμένα οχήματα με γυμνά χέρια […] Αυτοί είναι οι άνθρωποι που θαυμάζω».

Ο Ουκρανός πρόεδρος χαμογέλασε ακούγοντας ένα σχόλιο ότι ορισμένοι τον παρομοιάζουν με τον Ουίνστον Τσόρτσιλ και τον Χάρι Πότερ. «Ο Χάρι Πότερ είναι καλύτερος από τον Βόλντεμορτ. Και όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο Βόλντεμορτ σε αυτόν τον πόλεμο και ποιος ο Χάρι Πότερ. Επομένως, γνωρίζουμε και πώς θα τελειώσει ο πόλεμος», τόνισε.

Στη διαδικτυακή συζήτηση, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε επίσης ότι πιστεύει πως όλες οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υποστηρίξουν στην προσεχή σύνοδο κορυφής την πρόταση για την απόδοση στη χώρα του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ. «Πιστεύω πραγματικά ότι και οι 27 χώρες της ΕΕ θα υποστηρίξουν το καθεστώς υποψηφιότητάς μας», τόνισε και συμπλήρωσε «Είναι σαν να βγαίνεις από το σκοτάδι στο φως».

Ο 44χρονος Ζελένσκι, πρώην κωμικός που είχε υποδυθεί τον πρόεδρο σε μια δημοφιλή τηλεοπτική σειρά προτού ασχοληθεί με την πολιτική, έχει κερδίσει διεθνείς επαίνους για την άρνησή του να εγκαταλείψει την πατρίδα του κατά τη διάρκεια του πολέμου και για την εμψύχωση των συμπατριωτών του προκειμένου να αντισταθούν απέναντι στους Ρώσους εισβολείς.