Δεν θα χρειάζεται πλέον να αποδεικνύετε ότι «δεν είστε ρομπότ» στο διαδίκτυο

239

Το να ζητά μια σελίδα στο διαδίκτυο να πιστοποιήσετε ότι «δεν είστε ρομπότ» αποτελεί ένα ενοχλητικό αλλά και μέχρι σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της πλοήγησης. 

Ωστόσο, μια νέα δυνατότητα στις επερχόμενες εκδόσεις iOS και macOS, των λειτουργικών συστημάτων της Apple για iPhone και υπολογιστές, υπόσχεται να αφήσει πίσω μια για πάντα τα λεγόμενα «Captchas». Η λεγόμενη «αυτόματη επαλήθευση» αναμένεται να πιστοποιεί ότι δεν είστε ρομπότ χωρίς πλέον να χρειάζεται να κάνετε απολύτως τίποτα.

Τα Captchas που σκοπό έχουν να ξεχωρίζουν τους υπολογιστές και τους ανθρώπους είναι εκείνα τα μικρά τεστ που χρειάζεται να κάνετε όταν για παράδειγμα εγγράφεστε σε μια ιστοσελίδα. Μπορεί να σας ζητήσει να εντοπίσετε όλα τα φανάρια σε μια εικόνα ή να πληκτρολογήσετε μερικά ταλαντευόμενα γράμματα και αριθμούς. Αν κάνετε λάθος, το σύστημα ζητά επίμονα να επαναλάβετε τη διαδικασία. 

«Μάλλον δεν είναι και πολύ απολαυστικό να μας διακόπτουν. Ο λόγος που υπάρχουν είναι για την αποτροπή δόλιας δραστηριότητας. Ορισμένες προσπάθειες δημιουργίας λογαριασμών ή αγοράς προϊόντων προέρχονται από νόμιμους χρήστες. Αλλά άλλες προσπάθειες μπορεί να προέρχονται από επιτιθέμενους ή ρομπότ» λέει ο Τόμι Πόλι από την Apple. 

Η Apple είναι η πρώτη που εφαρμόζει αυτή την τεχνολογία στον τελικό χρήστη, όμως η βασική ιδέα χρησιμοποιείται ήδη από την Google, η οποία έχει φτιάξει ένα παρόμοιο σύστημα για το Chrome.