Έλον Μασκ: «Αναπόφευκτη η ύφεση στις ΗΠΑ κάποια στιγμή» – Αυξάνει τις πιθανότητες και η Goldman Sachs

366

Ως «αναπόφευκτο» χαρακτήρισε ο Έλον Μασκ το ενδεχόμενο να μπει «κάποια στιγμή» η αμερικανική οικονομία σε ύφεση εκτιμώντας μάλιστα ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να προκύψει «σύντομα». 

«Δεν είναι σίγουρο, αλλά φαίνεται πως οι πιθανότητες κλίνουν υπέρ της ύφεσης», τόνισε ο ίδιος περίπου ένα μήνα αφότου είχε δηλώσει σε επιστολή προς τα στελέχη της Tesla ότι είχε ένα «πολύ κακό προαίσθημα για την οικονομία». «Μια ύφεση είναι αναπόφευκτη κάποια στιγμή. Όσο για το αν θα υπάρξει ύφεση στο εγγύς μέλλον, αυτό είναι πολύ πιθανό».

Όλα αυτά καθώς οι οικονομολόγοι του επενδυτικού κολοσσού της Goldman Sachs αναθεωρούν προς τα πάνω τον κίνδυνο ύφεσης στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Ο επενδυτικός οίκος δίνει 30% πιθανότητες να εισέλθει η αμερικανική οικονομία σε ύφεση μέσα στον επόμενο χρόνο σε σύγκριση με το ποσοστό 15% που έδινε μέχρι τώρα. Παράλληλα, εκτιμά πιθανότητα ύφεσης στο 25% για τη μεθεπόμενη χρονιά αν τελικά δεν προκύψει ύφεση μέσα στο 2023. Αυτό συνεπάγεται αθροιστική πιθανότητα ύφεσης στο 48% τα επόμενα δύο χρόνια έναντι 35% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. 

«Βλέπουμε πλέον τον κίνδυνο ύφεσης ως υψηλότερο», έγραψαν οι οικονομολόγοι με επικεφαλής τον Jan Hatzius. «Οι κύριοι λόγοι είναι ότι η πορεία ανάπτυξης εκτιμάται τώρα χαμηλότερα και ότι ανησυχούμε ολοένα και περισσότερο πως η Fed [Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ]  θα αισθανθεί υποχρεωμένη να ανταποκριθεί πιο δυναμικά στον υψηλό πληθωρισμό», σημειώνουν μεταξύ άλλων.

Το τελευταίο διάστημα οι διεθνείς αγορές βρίσκονται σε συνεχή αναταρραχή καθώς η ανησυχία εντείνεται για τον καλπάζοντα πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα παγκόσμια ύφεση. 

Οι επενδυτές φαίνεται πως έχουν τρομοκρατηθεί από την πρόσφατη απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια της διατραπεζικής αγοράς κατά 0,75%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίου από το 1994, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Άλλες κορυφαίες κεντρικές τράπεζες, όπως η Τράπεζα της Αγγλίας και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, ακολούθησαν το παράδειγμά της Fed με πολλούς αναλυτές πλέον να αναθεωρούν εκ νέου τις προβλέψεις τους για ανάπτυξη, προς τα κάτω.