Το lockdown δεν έχει περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού. Υπό συζήτηση η χαλάρωση των περιορισμών τα Χριστούγεννα. Η Γερμανία θα ξεπεράσει τα «χειρότερα» το Φθινόπωρο αν εμβολιαστεί σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού.

Παρ’ ότι εδώ και πέντε εβδομάδες η Γερμανία βρίσκεται σε μερικό lockdown ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο σημειώθηκαν, σύμφωνα με στοιχεία των υγειονομικών υπηρεσιών, 17.767 νέα κρούσματα – 3.000 περισσότερα απ΄ ότι την περασμένη Κυριακή. Όλο και περισσότερο πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που προειδοποιούν πως υπό αυτές τις συνθήκες μια χαλάρωση των περιορισμών τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, όπως έχει αποφασιστεί από τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων και την καγκελάριο Άνγελα Μέρκελ, θα προκαλούσε μια ραγδαία αύξηση των αριθμών νέων κρουσμάτων.

Για να περιοριστεί η διάδοση του κορωνοϊού, πολιτικοί των κυβερνητικών κομμάτων προτείνουν αυστηρότερους περιορισμούς, ενδεχομένως την τήρηση του μερικού lockdown και τις ημέρες των εορτών. Προκειμένου να καταστεί δυνατή η συνάντηση ως και 10 ατόμων σε ιδιωτικό πλαίσιο, τουλάχιστον τα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση της Βαυαρίας συζητά σήμερα μεταξύ άλλων αυστηρότερα μέτρα για τα σχολεία, το λιανικό εμπόριο, τους δημόσιους χώρους. Όπως δήλωσε ο βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ: «Είναι προτιμότερο να λάβουμε μέτρα και για τα Χριστούγεννα, παρά να έχουμε μονίμως ένα σταμάτα-ξεκίνα για τους πολίτες.»

Περιορισμοί ως το Φθινόπωρο;

Γενς Σπαν: Το φθινόπωρο η Γερμανία θα ξεπεράσει τα χειρότερα

Γενς Σπαν: Το φθινόπωρο η Γερμανία θα ξεπεράσει τα χειρότερα

Πολύ πιο επιφυλακτική σε ό,τι αφορά την χαλάρωση των περιορισμών τις ημέρες των εορτών εκφράζεται η Ένωση των Δήμων και Κοινοτήτων. Όπως προειδοποιεί, μια χαλάρωση θα οδηγήσει στην αύξηση των επαφών και των ταξιδιωτικών δραστηριοτήτων και συνεπώς στην αύξηση του κινδύνου της μετάδοσης του κορωνοϊού. Η Ένωση προτείνει να επανεξετασθεί σε δέκα ημέρες η απόφαση για χαλάρωση των μέτρων τις γιορτές υπό το πρίσμα των νεότερων εξελίξεων.

Πάντως, το ζήτημα των περιοριστικών μέτρων θα απασχολεί τη Γερμανία για πολλούς μήνες ακόμη. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, η χώρα θα ξεπεράσει τα «χειρότερα» το φθινόπωρο του 2021 υπό την προϋπόθεση ότι ως τότε θα εμβολιαστεί ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ανθρώπων. Σε δημοσκόπηση αυτή την εβδομάδα μόνο το 53% των Γερμανών δηλώνουν πρόθυμοι να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού, 15% έχουν δηλώσει «πιθανώς», 9% «μάλλον όχι» και 13% «σίγουρα όχι».

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο