120 κρούσματα σε λίγες μέρες, συνολικά 220 άνθρωποι σε καραντίνα. Τι ακριβώς συνέβη στην ειδυλλιακή πανεπιστημιούπολη του Γκέτινγκεν, στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας;

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχών, η νέα εστία μετάδοσης του ιού οφείλεται σε μία γιορτή που ειχε γίνει προ ημερών σε μπαρ ή ιδιωτικό χώρο με ναργιλέδες, χωρίς να τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας. Φαίνεται ότι δεκάδες άτομα είχαν χρησιμοποιήσει τον ίδιο ναργιλέ. Η γιορτή συνέπεσε με το τέλος του Ραμαζανίου.

Οι αρχές έχουν εντοπίσει ένα οικιστικό συγκρότημα, στο οποίο διαμένουν 700 άνθρωποι που ίσως σχετίζονται με τη γιορτή αυτή. Όλοι τους καλούνται να περάσουν από τεστ για τον κορωνοϊό μέχρι την Κυριακή. Ήδη την Παρασκευή έγιναν τα πρώτα 220 τεστ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο υπόγειο γκαράζ του κτιρίου. Ο δήμαρχος του Γκέτινγκεν, Χανς Γκέοργκ Κέλερ, εκτιμά ότι δεν υπάρχει ένας και μόνον υπαίτιος, αλλά «πολυπληθείς οικογένειες» που συνέβαλαν σε αυτή την κατάσταση. Απαντώντας στο ερώτημα, εάν προκύπτουν ποινικές συνέπειες για την έλλειψη προληπτικών μέτρων, εκπρόσωπος της εισαγγελίας δήλωσε ότι προς το παρόν οι δημοτικές αρχές έχουν εστιάσει στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, αλλά μόλις δοθεί η ευκαιρία θα εξετάσουν και το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις.

Προληπτικά μέτρα μέχρι την Κυριακή

Deutschland Coronavirus - Göttingen
Το οικιστικό συγκρότημα Iduna όπου σημειώθηκαν τα νέα κρούσματα

Στους 120 προσβληθέντες από τον ιό περιλαμβάνονται 39 μαθητές και μαθήτριες. Περίπου 100 συμμαθητές τους μπαίνουν τώρα σε υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων. Σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν την περαιτέρω διάδοση του ιού οι τοπικές αρχές έκλεισαν σχολεία και παιδικούς σταθμούς, από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκαν κρούσματα και μέχρι την Κυριακή. Όπως επισημαίνει εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής, από τη Δευτέρα τα σχολεία θα ανοίξουν και πάλι υπό όρους και με ενισχυμένα «προληπτικά μέτρα». Επίσης, αναβάλλονται για προληπτικούς λόγους και για μία εβδομάδα όλες οι αθλητικές συναντήσεις, αλλά ακόμη και οι προπονήσεις αθλητικών συλλόγων στην πόλη.  

Συναγερμός σήμανε την ίδια στιγμή σε οίκο ευγηρίας του Γκέτινγκεν, καθώς ένας εργαζόμενος διαγνώσθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Οι περίπου 250 ένοικοι και εργαζόμενοι του γηροκομείου θα περάσουν από τεστ τις επόμενες μέρες. Πάντως το περιστατικό δεν φαίνεται να συνδέεται με τα υπόλοιπα κρούσματα που παρουσιάστηκαν στην πόλη. Κρούσματα κορωνοϊού είχαν καταγραφεί και σε άλλο γηροκομείο του Γκέτινγκεν στις αρχές Απριλίου.

Γιάννης Παπαδημητρίου (NDRNTV)