Όταν εξομολογήθηκε στην οικογένειά της την επιθυμία να επενδύσει επιχειρηματικά στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης ακολουθώντας τον κλάδο του fashion design, άλλοι προσπάθησαν να την αποθαρρύνουν και άλλοι γέλασαν, καθώς νόμιζαν πως ήταν ένα αστείο.

Νικολέττα Βερβερίδου (DIG Athens)

Τελικά, όπως αποδείχτηκε μόνο αστείο δεν ήταν κι αυτό γιατί μετά από πείσμα και σκληρή προσωπική δουλειά, η σχεδιάστρια Νικολέττα Βερβερίδου κατάφερε να δημιουργήσει ένα από τα πιο γρήγορα ανερχόμενα brand names της ελληνικής αγοράς «DIG Athens», με τα ρούχα της να έχουν αγαπηθεί από την πρώτη κιόλας συλλογή.

Αυτή τη στιγμή η σχεδιάστρια του «DIG Athens» βρίσκεται σε πυρετό προετοιμασιών της καινούργιας της συλλογής, όπου σκοπεύει για μια ακόμη φορά να κάνει τη διαφορά, με μοναδικά σχέδια και minimal αισθητική.

«Το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι πραγματικά μοναδικό και αυτό έχω προσπαθήσει να αποτυπώσω και μέσα από τη νέα συλλογή του «DIG Athens». Από τη μία ο ήλιος και η θάλασσα και από την άλλη τα αξιοθέατα και τα πανέμορφα νησιά. Ένας συνδυασμός, τον οποίο προσπάθησα να μεταφέρω, κυρίως μέσα από τα άκρως καλοκαιρινά prints των υφασμάτων που έχω επιλέξει για τη νέα σεζόν. Έτσι αυτό που χαρακτηρίζει τη συλλογή είναι οι άνετες και καθαρές γραμμές που εξακολουθώ να κρατώ στο στυλ των ρούχων μου σε όμορφα υφάσματα που θα χαρίζουν αέρινη κίνηση».

DIG Athens Clothing

Πώς ξεκίνησαν όλα;

Για την ταλαντούχα σχεδιάστρια όλα ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία, όταν παιδί κιόλας στη Στουγκάρδη, την πόλη όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, δημιουργούσε τα δικά της ρούχα για την αγαπημένη κούκλα όλων των εποχών την ξακουστή «Barbie».

«Η αλήθεια είναι πως πάντα λάτρευα το design, είτε αυτό είχε να κάνει με το σχεδιασμό ρούχων είτε αντικειμένων. Τα πρώτα ερεθίσματα τα πήρα όχι μόνο μέσα στο σπίτι μας παρακολουθώντας την μητέρα μου να δημιουργεί συνέχεια στη ραπτομηχανή, αλλά και στην επιχείριση του πατέρα μου που στεγαζόταν δίπλα στο σπίτι (ήταν ένα εργαστήριο επιδιόρθωσης και εγκατάστασης ραδιοφώνων αυτοκινήτου και ηχοσυστημάτων), όπου περνούσα ώρες ατελείωτες πειραματιζόμενη με τα διάφορα υλικά που έβρισκα εκεί. Αργότερα, μου άρεσε να κάνω μεταποιήσεις στα δικά μου ρούχα ώστε να τα παρουσιάζω κάθε φορά διαφορετικά» εξηγεί η Νικολέττα Βερβερίδου, η οποία φωτογραφήθηκε στο κόσμημα των Αθηνών, στον πολυχώρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στο Παλαιό Φάληρο, την περιοχή που επέλεξε να στεγάσει την επιχείρισή της.

Για πρώτη φορά στην Αθήνα

Ο κόσμος του σχεδίου δε θα αργήσει να κατακτήσει τη γεμάτη όνειρα Νικολέττα, γι’ αυτό και οι σπουδές που θα επιλέξει να κάνει στη Γερμανία θα αφορούν καθαρά και μόνο το design.

Έτσι επέλεξε να σπουδάσει Product Design, στο University of Art and Design Karlsruhe και το 2006 αποφάσισε να έρθει για πρώτη φορά στην Αθήνα για την πρακτική της άσκηση, στο πλαίσιο των σπουδών της.

DIG Athens
DIG Athens Clothing

Το 2006 η Αθήνα στα μάτια της σχεδιάστριας φαντάζει ως η απόλυτη πόλη για να τολμήσει και να ανοίξει επαγγελματικά τα φτερά της. Η πόλη στην οποία ήθελε να μείνει και να παλέψει.

«Από την πρώτη κιόλας στιγμή μαγεύτηκα. Μέχρι σήμερα θυμάμαι την εικόνα που αντίκρισα όταν βγήκα από το μετρό στο Μοναστηράκι και βρέθηκα μπροστά στο

παγκόσμιο σύμβολο πολιτισμού και στον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Πλημμύρισε όλο αυτό μέσα μου και χωρίς δεύτερη σκέψη αποφάσισα μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου να δραστηριοποιηθώ εδώ στην Αθήνα παρόλο που μέχρι τότε δεν την ήξερα. Κάθε φορά που ερχόμασταν με τους γονείς μου στην Ελλάδα πηγαίναμε στην Κομοτηνή, που είναι και ο τόπος καταγωγής μας και στα ελληνικά νησιά, όπου κάναμε τις διακοπές μας.

Όπως εξηγεί η Νικολέττα Βερβερίδου τίποτα τότε δεν μαρτυρούσε πως η Ελλάδα λίγα χρόνια αργότερα θα πλήττονταν από την οικονομική κρίση. «Μιλάμε για το 2006, όπου η χώρα και η Αθήνα δυο χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, έμοιαζε με πραγματικό στολίδι, καθώς ήταν στα καλύτερά της. Υπήρχαν δουλειές, οι μισθοί ήταν αρκετά καλοί και η ζωή άνετη. Ακόμα και στον κλάδο του design, που με ενδιέφερε ιδιαίτερα, το ένα δημιουργικό γραφείο άνοιγε μετά το άλλο στο κέντρο της πόλης. Μεγάλη άνθηση, γι‘ αυτό και δεν δυσκολεύτηκα καθόλου να βρω δουλειά για την πρακτική μου. Επέλεξα να εργαστώ στους «We Design» δίπλα σε καταξιωμένους επαγγελματίες, που με βοήθησαν πραγματικά να αγαπήσω ακόμα περισσότερο αυτό τον κλάδο».

Μετά την ολοκλήρωση της εξάμηνης πρακτικής εξάσκησης στην Αθήνα η σχεδιάστρια μαζέψε τις εμπειρίες της και επέστρεψε στη Γερμανία να ολοκληρώσει τις σπουδές της. Φεύγοντας όμως έδωσε στον εαυτό της μια υπόσχεση: «Μετά τις σπουδές θα επιστρέψω και πάλι στην Αθήνα! Δεν ήξερα πώς θα έρθω και τι θα κάνω, πέρα από το ότι ήθελα να επιστρέψω. Ήταν και όλο αυτό το ελληνικό στοιχείο με το οποίο με είχαν μεγαλώσει οι γονείς μου και η αγάπη για την πατρίδα, που δεν μπορούσα να σκεφτώ κάτι άλλο».

DIG Athens Clothing
DIG Athens Clothing

Με πτυχίο στην Ελλάδα της κρίσης

Τον Οκτώβριο του 2008 – μετά από 2 χρόνια πίσω στην Γερμανία – η Νικολέττα Βερβερίδου αποφοίτησε, αποκτώντας το πτυχίο της στο τομέα του Product Design. Την ίδια χρονική περίοδο η έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης χτύπησε την πόρτα της Γερμανίας κάνοντας τα πράγματα πιο δύσκολα, ειδικά για νέους που ήθελαν να αρχίσουν την καριέρα τους ιδρύοντας την δική τους επιχείρηση.

«Τα πάντα μέσα μου φάνταζαν μονόδρομος, με την έννοια πως αν παρέμενα στην Γερμανία θα έπρεπε να εργαστώ κάπου ως υπάλληλος, κάτι που δεν με ενδιέφερε καθόλου.»

Έτσι το 2009 πήρε την μεγάλη απόφαση. Αποχαιρέτησε τους δικούς της στη Στουτγκάρδη και επέστρεψε μόνιμα στην Αθήνα, με την διαφορά όμως ότι τα χρόνια της ευημερίας για την Ελλάδα, είχαν περάσει ανεπιστρεπτί. Η χώρα είχε χάσει τις ισορροπίες της, το τοπίο έμοιαζε «νεφελώδες» με τις επιχειρήσεις να κλείνουν η μια μετά την άλλη.

«Έχοντας πίστη στις δυνατότητές μου και στο βιογραφικό μου, ήρθα με ένα και μοναδικό στόχο: Nα τα καταφέρω!» εξηγεί και προσθέτει «Έτσι αφού πειραματίστηκα σε διάφορες θέσεις εργασίας, μέσα σε γνωστές εταιρείες στον χώρο του design, επέλεξα τελικά πως το fashion design ήταν αυτό που ήθελα να ακολουθήσω. Η αλήθεια είναι πως το ρούχο σε σχέση με κάποιο άλλο προϊόν design είναι πιο κοντά στον καταναλωτή, με την έννοια ότι ταυτιζόμαστε περισσότερο με αυτό.»

Νικολέττα Βερβερίδου (DIG Athens)

Designed In Greece

Είναι η εποχή που η ιδέα του «DIG Athens» ξεκίνησε να παίρνει σάρκα και οστά. «Το 2012 αποφάσισα ότι ήμουν έτοιμη πια να ξεκινήσω το προσωπικό μου brand, το «DIG Athens».

Το όνομα του brand το είχα ήδη αποφασίσει και δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το ακρωνύμιο των λέξεων «Designed In Greece», αλλά και ένα λογοπαίγνιο, από το ρήμα «DIG» (σκάβω, ανακαλύπτω), όπως και από το «digging Athens», με την έννοια ότι μου αρέσει η Αθήνα. Άφησα στην άκρη τις δυσκολίες και όλα αυτά που ακούγονταν για το μέλλον της Ελλάδας και αφοσιώθηκα αποκλειστικά και μόνο στο «DIG Athens». Πολλοί μου έλεγαν πως ήταν ακατάλληλη η εποχή για επιχειρήσεις στην Ελλάδα, όμως εγώ έπεισα τον εαυτό μου, πως αν δεν τολμήσεις, η στιγμή θα φαντάζει πάντα ακατάλληλη. Έτσι βούτηξα αμέσως στα βαθιά με σκοπό να βγω το γρηγορότερο στον αφρό.»

Για την πρώτη της συλλογή μάλιστα θα εμπνευστεί από την Αρχαία Ελλάδα για τα πρώτα t-shirts, που θα σχεδιάσει με prints αγαλμάτων, τα οποία θα γίνουν ανάρπαστα.

«Αυτό που ήθελα ήταν να αφήσω το στίγμα μου στην αγορά από την αρχή. Για αυτόν το σκοπό σε αρκετά ρούχα, κυρίως στα τυπώματα, ξεκίνησα να χρησιμοποιώ αρχαία ελληνικά εικονογραφικά στοιχεία προσπαθώντας να τα παρουσιάσω ξανά μέσα από μια σύγχρονη ματιά. Για παράδειγμα στο t-shirt „Major Gazer“ ο Πλάτωνας, είναι ντυμένος τουρίστας και παρατηρεί πίσω από τα μαύρα του γυαλιά τη σύγχρονη Αθήνα.»


DIG Athens Clothing

Η γυναίκα των «DIG Athens»

Από την πρώτη συλλογή μέχρι σήμερα τα ρούχα με την υπογραφή της Νικολέττας Βερβερίδου σχεδιάζονται για συγκεκριμένο μοντέλο γυναίκας.

«Τα ρούχα μου μπορεί να μην έχουν ηλικία, ωστόσο απευθύνονται σε συγκεκριμένο στιλ γυναικών. Σχεδιάζω έχοντας στο μυαλό μου έναν ανεξάρτητο, δημιουργικό, άνθρωπο. Ένα είδος αστικού νομάδα που ξεκινώντας τη μέρα του δεν ξέρει πότε και πώς θα τελειώσει. Θέλω εκείνη που επιλέγει τα «DIG Athens» να μπορεί να τα φορέσει από το πρωί στη δουλειά της μέχρι και αργά το βράδυ σε κάποια έξοδο ή ραντεβού, χωρίς να είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει σπίτι της να αλλάξει. Με άλλα λόγια προσπαθώ να δημιουργήσω casual styles, τα οποία μπορούν να φορεθούν όλη την ημέρα και σε κάθε περίσταση».

Balkan Fashion Week 2017

Με αγαπημένο της υλικό κυρίως το βαμβακερό, η σχεδιάστρια των «DIG Athens» βρίσκεται πίσω από κάθε στάδιο της δουλειάς.

«Τα πάντα ξεκινούν και καταλήγουν σε μένα. Εγώ σχεδιάζω τα ρούχα, βρίσκω τα υφάσματα, όπου επιλέγω και προτιμώ να είναι ελληνικά, επιβλέπω την παραγωγή των δειγμάτων και οργανώνω στο τέλος τη φωτογράφιση. Συνεργάζομαι με αξιόλογους συνεργάτες στην Αθήνα, κυρίως για την ραφή των ρούχων, αλλά θέλω να έχω τον έλεγχο όλης της παραγωγής, μέχρι το ρούχο να κρεμαστεί τελικά στην κρεμάστρα. Μόνο και μόνο τότε είμαι σίγουρη για το τέλειο αποτέλεσμα».

Όλη η παραγωγή περνά από τη Νικολέτα Βερβερίδου

Το στιλ των ρούχων της ήταν μάλιστα και το διαβατήριο για την σχεδιάστρια μόδας, ώστε το όνομά της να συμπεριληφθεί ανάμεσα στους έντεκα νέους ταλαντούχους Έλληνες σχεδιαστές, που είχαν την τύχη να παρουσιάσουν δουλειά τους στο Balkan Fashion Week 2017.

«Η εμπειρία ήταν πραγματικά συναρπαστική, αφού όλη η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε μέσα στα χολιγουντιανά στούντιο «Nu Boyana», που βρίσκονται στη Σόφια. Τα πλατό άνοιξαν και υποδέχτηκαν τους έντεκα Έλληνες σχεδιαστές, που είχαμε συνολικά επιλεγεί για την εβδομάδα μόδας σε ένα μοναδικό event, όπου η μόδα συνάντησε στην κυριολεξία την 7η τέχνη, αφού για πρώτη φορά γινόταν για το σκοπό αυτό η συνεργασία με το διεθνούς κύρους International Film Festival, ASVOFF. Ειδικά για την εβδομάδα αυτή το ASVOFF άφησε την έδρα του, που βρίσκεται στο εθνικό μουσείο του Παρισιού και ταξίδεψε στη Σόφια, για να βρεθεί στα στούντιο που έχουν γυριστεί υπερπαραγωγές του Hollywood».

Yiayia Shelves

Yaya Shelves
Yaya Shelves

Το 2012 εκτός από τα «DIG Athens» η σχεδιάστρια δέχτηκε και μια πολύ σημαντική πρόταση από το χώρο του σύγχρονου ελληνικού product design, για μια ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη συλλογή, που θα κυκλοφορούσε και είχε σαν στόχο να μπλέξει κλασικά, ακόμα και παραδοσιακά αντικείμενα με σύγχρονα. «Η δημιουργία αντικειμένων, που στηρίζονται στο design, είναι μια μεγάλη αδυναμία μου, την οποία δυστυχώς επαγγελματικά δεν μπορεί να υλοποιήσει κάποιος εύκολα σήμερα. Ωστόσο το 2012 δέχτηκα να συμμετάσχω με δικό μου σχέδιο στην κυκλοφορία μιας συλλογής, όπου οι καλλιτέχνες παρουσίαζαν στο σήμερα αντικείμενα με έντονο «άρωμα» από το χθες. Έτσι, θέλοντας να αποτίσω τον δικό μου φόρο τιμής στην Ελληνίδα γιαγιά, δημιούργησα τα Yiayia Shelves, ένα χρηστικό όσο και διακοσμητικό στοιχείο, το οποίο προσθέτει μία χιουμοριστική νότα στον χώρο. Μια σειρά από ράφια μεταλλικά σε έντονα χρώματα, τα οποία ενσωματώνουν στη φόρμα τους το παραδοσιακό δαντελένιο σεμεδάκι της γιαγιάς, που τόσο συχνά κοσμούσε τα ελληνικά σπίτια τα παλαιότερα χρόνια. Ένα αντικείμενο, που ήταν χαραγμένο στην παιδική μου μνήμη από το σπίτι των γιαγιάδων και των παππούδων μου στην Κομοτηνή».

ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΡΟΥΧΑ;

DIG Athens (Άρεως 13, Π. Φάληρο)

Ρούχα του brand «DIG Athens» μπορεί να βρει κάνεις στο κατάστημα DIG Athens στο Παλαιό Φάληρο ή online στο www.digathens.com, σε επιλεγμένα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, στην Κύπρο, στο Ντουμπάι και στη Γερμανία.

Στη Στουτγκάρδη θα τα βρείτε στο κατάστημα «Milk Wood» στην οδό Traubenstraße 60 (Stuttgart West). «Για τη συνεργασία αυτή χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί κατά έναν τρόπο μπορεί να μην βρίσκομαι, ως φυσική παρουσία, στην πόλη που μεγάλωσα, αλλά είμαι εκεί μέσα από τη δουλειά μου. Αυτός είναι ένας τρόπος να ανταποδώσω όσα μου πρόσφερε αυτή η πόλη» λέει ενθουσιασμένη η fashion designer και συνεχίζει «Φυσικά και είμαι πολύ ευχαριστημένη με την μέχρι τώρα πορεία μου, αλλά ως ανήσυχο πνεύμα είμαι πάντα ανοιχτή σε καινούργιες συνεργασίες και προκλήσεις όσον αφορά την επαγγελματική μου εξέλιξη».

digathens.com

Areos 13, Paleo Faliro 175 62

Tel. +30 697 697 1058

TEXTΘάνος Μακρογαμβράκης

ΦώτοΝικόλαος Ράδης