Είστε ελεύθερος επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενος ή έχετε μια μικρή επιχείρηση; Εδώ μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για οικονομική βοήθεια αν έχετε πληγεί από την πανδημία του κορωναϊού στη Γερμανία.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει τεράστιες οικονομικές συνέπειες, με πολλούς ανθρώπους στη Γερμανία να χάνουν τη δουλειά τους ή να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Ακολουθεί μια επισκόπηση του τρόπου υποβολής αίτησης αν είστε ελεύθερος επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενος ή μικρή επιχείρηση. Τα γερμανικά κρατίδια ακολουθούν διαφορετικές διαδικασίες και πληρωμές. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την αρμόδια αρχή της περιοχής σας. 

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι;

Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι σε μία γερμανική φορολογική υπηρεσία και η επιχείρησή σας να βρίσκεται στη Γερμανία ή να έχει γερμανική έδρα.

Πεδία εφαρμογής:

  • Αυτοαπασχολούμενοι και εταιρείες με μέχρι πέντε εργαζόμενους μπορούν να υποβάλουν αίτηση για επιχορήγηση μέχρι 9.000 ευρώ
  • Οι εταιρείες με μέχρι 10 υπαλλήλους μπορούν να υποβάλουν αίτηση για επιχορήγηση μέχρι 15.000 ευρώ

Τα παραπάνω ποσά αφορούν τρεις μήνες.

Δικαιολόγηση των οικονομικών δυσκολιών:

Ο αιτών πρέπει να επιβεβαιώσει ότι αντιμετώπισε οικονομικές δυσκολίες ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι εταιρείες δεν πρέπει να είχαν ήδη οικονομικές δυσκολίες στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων:

Οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν το αργότερο έως τις 31 Μαΐου 2020.

Ποια είναι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων;

Το πρόγραμμα επείγουσας βοήθειας περιλαμβάνει μια γραφειοκρατική διαδικασία υποβολής αιτήσεων, αλλά αποσκοπεί στην εξασφάλιση ταχείας αποπληρωμής.

Οι πληροφορίες που παρέχονται στην αίτηση πρέπει να είναι σωστές. Οι ψευδείς πληροφορίες μπορεί να αποτελούν απάτη και να οδηγούν σε ποινική δίωξη. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά στις αρμόδιες αρχές του κρατιδίου όπου διαμένετε. Είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι πρέπει να υποβάλετε τις αιτήσεις σας στην αρμόδια αρχή του ομοσπονδιακού κρατιδίου σας.

Ακολουθεί μια επισκόπηση του πού να υποβάλετε αίτηση και με ποιον να επικοινωνήσετε για περισσότερες πληροφορίες.

Βάδη-Βυρτεμβέργη:
Αιτήση και προκαταρκτική αξιολόγηση από το Industrie und Handelskammern (IHK) και τα Handwerkskammern (HWK). Έγκριση μέσω της L-Bank. Για περισσότερες πληροφορίες και για την υποβολή αίτησης, επισκεφθείτε αυτόν τον ιστότοπο.

Βαυαρία:
Συντονισμός από τις διοικητικές περιφέρειες και τον Δήμο του Μονάχου. Για περισσότερες πληροφορίες και για την υποβολή αίτησης, επισκεφθείτε αυτόν τον ιστότοπο.

Βερολίνο:
Investitionsbank Berlin (IBB). Για περισσότερες πληροφορίες και για την υποβολή αίτησης, επισκεφθείτε αυτόν τον ιστότοπο.

Βρανδεμβούργο:
Investitionsbank des Landes Brandenburg (ILB). Για περισσότερες πληροφορίες και για την υποβολή αίτησης, επισκεφθείτε αυτόν τον ιστότοπο.

Βρέμη:
BAB Bremer Aufbau Bank BIS Bremerhavener Gesellschaft für Investitionsförderung und Stadtentwicklung mbH. Για περισσότερες πληροφορίες και για την υποβολή αίτησης, επισκεφθείτε αυτόν τον ιστότοπο.

Αμβούργο:
IFB Hamburg. Για περισσότερες πληροφορίες και για την υποβολή αίτησης, επισκεφθείτε αυτόν τον ιστότοπο.

Έσση:
Regierungspräsidium Kassel. Για περισσότερες πληροφορίες και για την υποβολή αίτησης, επισκεφθείτε αυτόν τον ιστότοπο.

Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία:

Ινστιτούτο Δημόσιας Ανάπτυξης του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας (LFI-MV). Για περισσότερες πληροφορίες και για την υποβολή αίτησης, επισκεφθείτε αυτόν τον ιστότοπο.

Κάτω Σαξονία:

NBank. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ.

Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία:

Διοικητικές περιφέρειες Άρνσμπεργκ, Άρνσμπεργκ, Ντίσελντορφ, Κολωνίας, Μίνστερ. Για περισσότερες πληροφορίες και για την υποβολή αίτησης, επισκεφθείτε αυτόν τον ιστότοπο.

Ρηνανία-Παλατινάτο:

ISB RP. Για περισσότερες πληροφορίες και για την υποβολή αίτησης, επισκεφθείτε αυτόν τον ιστότοπο.

Σάαρλαντ:

Υπουργείο Οικονομίας, Εργασίας, Ενέργειας και Μεταφορών του Σάαρλαντ. Για περισσότερες πληροφορίες και για την υποβολή αίτησης, επισκεφθείτε αυτόν τον ιστότοπο.

Σάτσχεν:

Sächsische Aufbaubank (SAB). Για περισσότερες πληροφορίες και για την υποβολή αίτησης, επισκεφθείτε αυτόν τον ιστότοπο.

Σάτσχεν-Άνχαλ:

Investitionsbank Sachsen-Anhalt. Για περισσότερες πληροφορίες και για την υποβολή αίτησης, επισκεφθείτε αυτόν τον ιστότοπο.

Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν:

Investitionsbank Schleswig-Holstein (IB.SH). Για περισσότερες πληροφορίες και για την υποβολή αίτησης, επισκεφθείτε αυτόν τον ιστότοπο.

Θουριγγία:

Thüringer Aufbaubank. Οι αιτήσεις και οι προκαταρκτικές εξετάσεις διεξάγονται επίσης από την IHKn και την HWKn. Για περισσότερες πληροφορίες και για την υποβολή αίτησης, επισκεφθείτε αυτόν τον ιστότοπο.