DW: Ο «καγκελάριος του πολέμου και της κρίσης» στην Βundestag

294

Υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν μια σύνοδος της Ολομέλειας του γερμανικού κοινοβουλίου ξεκούραστη, η τελευταία πριν από το δίμηνο κλείσιμο της Bundestag για τις θερινές διακοπές. Η σύνοδος όμως που ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή είναι κρίσιμη και με βαριά ατζέντα: από την κύρωση της συμφωνίας για ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ την Παρασκευή μέχρι την επίσπευση της ψήφισης του Νόμου περί Ενεργειακής Ασφάλειας, που μεταξύ άλλων ανοίγει τον δρόμο για κρατικοποιήσεις εταιρειών ενέργειας αλλά και μετακύλιση του αυξημένου κόστους ενέργειας και στους καταναλωτές, σε περίπτωση μετάβασης στην κατάσταση έκτακτης ενεργειακής ανάγκης. Δεν αποκλείεται μάλιστα οι επείγουσες συνθήκες αυτού του καλοκαιριού να απαιτήσουν και έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, που πολλοί πλέον τον χαρακτηρίζουν «καγκελάριο του πολέμου» ή «καγκελάριο της κρίσης» μίλησε σήμερα στην Ολομέλεια και απάντησε στις ερωτήσεις των Γερμανών βουλευτών. Τα θέματα πολλά: προμήθειες όπλων στην Ουκρανία, ενδεχόμενη παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στο Κίεβο, κυρώσεις προς τη Ρωσία, ενεργειακή ασφάλεια στη Γερμανία και βέβαια οι κίνδυνοι που εγκυμονεί για πολίτες και βιομηχανία μια πιθανή οριστική διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 (μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης στις 22 Ιουλίου).

Εγγυήσεις στην Ουκρανία ναι, όχι βάσει του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ

Κεντρική θέση στην ομιλία του Όλαφ Σολτς είχε για άλλη μια φορά η στήριξη στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη «κυκλικές ανταλλαγές οπλικών συστημάτων» και μάλιστα σε φάση «προ της παράδοσης».  

Μεταξύ αυτών η Γερμανία έχει συμφωνήσει και με την Ελλάδα αντίστοιχη κυκλική ανταλλαγή οπλικών συστημάτων. Η Ελλάδα θα παράσχει, όπως και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης σοβιετικό οπλισμό για να λάβει από τη Γερμανία σύγχρονα τεθωρακισμένα.

Ως προς το φλέγον για την Ουκρανία θέμα της παροχής «εγγυήσεων ασφαλείας» απέναντι στη Ρωσία, ο Όλαφ Σολτς αρκέστηκα στο να κάνει λόγο για «μακροχρόνιες εγγυήσεις» όχι όμως με την έννοια της «αυτόματης παροχής στρατιωτικής βοήθειας» βάσει του άρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ.  «Εγγυήσεις προσαρμοσμένες στην κατάσταση» ανέφερε χαρακηριστικά.

«Όχι» στην πυρηνική ενέργεια

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών ως προς το ενδεχόμενο επιστροφής εν μέρει στην πυρηνική ενέργεια ενόψει των δυσοίωνων προβλέψεων για τη ροή φυσικού αερίου στη Γερμανία, ο Όλαφ Σολτς απέρριψε κατηγορηματικά την παράταση της λειτουργίας των τελευταίων τριών ενεργών πυρηνικών σταθμών στη Γερμανία. Τόνισε ωστόσο ότι στόχος είναι μέσα στο καλοκαίρι να παραγάγουν όσο το δυνατό περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια, ώστε να είναι σε θέση να αντισταθμίσουν άμεσες απώλειες από την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με φυσικό αέριο.

Στο πεδίο της ενεργειακής κρίσης και του καλπάζοντος πληθωρισμού, ο Όλαφ Σολτς υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά το πακέτο ελαφρύνσεων προς τους πολίτες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη «Συντονισμένη Δράση», τον νέο γύρο διαβουλεύσεων με συνδικάτα, βιομηχανία και κοινωνικούς φορείς. Απέναντι στην πίεση που του ασκείται τελευταία για ένα νέο πακέτο ελαφρύνσεων, πέρα από αυτό που έχει ήδη εγκριθεί, ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι πρέπει να αποφευχθεί μια κατάσταση  «όπου κάθε πρωί υπάρχει και μια νέα πρόταση».

«To ΑfD είναι το κόμμα της Ρωσίας»

Κριτική για εμμονή στις κυρώσεις προς τη Ρωσία άσκησε από την πλευρά του το εθνολαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του καγκελάριου. Συγκεκριμένα ο βουλευτής του AfD Στέφεν Κοτρέ χαρακτήρισε «άχρηστες» τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας και ζήτησε να τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός Nord Stream 2.  

«To ΑfD δεν είναι μόνο δεξιό, λαϊκιστικό κόμμα αλλά και κόμμα της Ρωσίας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Η πραγματική ενεργειακή ασφάλεια που είναι προς το συμφέρον όλων των Γερμανών έχει να κάνει με την πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ανέφερε ο καγκελάριος.

Πάντως αντίστοιχη κριτική ως προς την έκταση των κυρώσεων στη Ρωσία ασκείται και από τους κόλπους της Αριστεράς. Ο Κλάους Ερνστ, ειδικός σε θέματα ενέργειας από το κόμμα της Αριστεράς μιλώντας στην εφημερίδα Rheinische Post έκανε λόγο για αποτυχία των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Ρωσία, καλώντας επίσης να τεθεί σε επαναλειτουργία ο αγωγός Nord Stream 2.

Δήμητρα Κυρανούδη