Χένρι Κίσινγκερ: Η Ουκρανία θα πρέπει να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία

326

Ο Χένρι Κίσινγκερ εκτίμησε ότι η Δύση θα πρέπει να σταματήσει τις προσπάθειες για μια συντριπτική ήττα της Ρωσίας και πρότεινε η Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη στη Μόσχα. 

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, 98 πλέον ετών, τόνισε μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Νταβός της Ελβετίας ότι η Ουκρανία πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις «προτού δημιουργηθούν ανατροπές και εντάσεις που δε θα ξεπεραστούν εύκολα».

«Ελπίζω ότι οι Ουκρανοί θα ανταποκριθούν στον ηρωισμό που επέδειξαν με σοφία», είπε και πρόσθεσε πως «ιδανικά, η διαχωριστική γραμμή θα πρέπει να είναι η επιστροφή στο status quo ante. Η συνέχιση του πολέμου πέρα από αυτό το σημείο δε θα αφορά την ελευθερία της Ουκρανίας, αλλά έναν νέο πόλεμο εναντίον της ίδιας της Ρωσίας».

Η Ρωσία, όπως τόνισε, αποτελεί μια «ουσιώδη περιοχή της Ευρώπης» για περισσότερους από τέσσερις αιώνες, και στο πλαίσιο αυτό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρέπει «να παραβλέψουν αυτή τη μακροπρόθεσμη σχέση». Σε διαφορετική περίπτωση, θα διακινδυνεύσουν να βάλουν τη Ρωσία σε μόνιμη συμμαχία με την Κίνα, τόνισε ο Κίσινγκερ. 

Ο βετεράνος διπλωμάτης αναφέρθηκε και στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, εκτιμώντας ότι το θέμα της Ταϊβάν δε θα πρέπει να γίνεται το επίκεντρο των τεταμένων διπλωματικών τους σχέσεων.

«Μια άμεση αντιπαράθεση θα πρέπει να αποφευχθεί και η Ταϊβάν δεν μπορεί να είναι ο πυρήνας των διαπραγματεύσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι εν λόγω δηλώσεις έρχονται καθώς χθες ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν είπε πως οι ΗΠΑ θα παρέμβουν στρατιωτικά για να υπερασπιστούν την Ταϊβάν αν δεχθεί επίθεση από την Κίνα.

«Η Ταϊβάν είναι απαράγραπτο τμήμα των κινεζικών εδαφών. Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι καθαρά εσωτερική υπόθεση για την Κίνα», υπογράμμισε ο Γουάνγκ Γουνμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, μετά τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν. 

«Σε ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα, η Κίνα δεν αφήνει περιθώριο συμβιβασμών ή υποχωρήσεων», υπογράμμισε ο Κινέζος αξιωματούχος.