Ο Αμερικανός Πρόεδρος πραγματοποίησε προεκλογική ομιλία σε κλειστό χώρο αδιαφορώντας για τους κανόνες περί συγκεντρώσεων

Αψηφώντας τις εντολές των ειδικών για τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού, ο Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησε την πρώτη προεκλογική συγκέντρωση σε κλειστό χώρο, μετά από τρεις μήνες.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος παρά τους κανόνες που απαγορεύουν τις συγκεντρώσεις άνω των 50 ατόμων σε κλειστό χώρο λόγω της πανδημίας, μίλησε σε οπαδούς του στο Χέντερσον της Νεβάδας.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά Μέσα, πριν από την ομιλία του, έγιναν θερμομετρήσεις ενώ δόθηκαν μάσκες και αντισηπτικά χεριών.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι οπαδοί του Τραμπ, φορούσαν μεν μάσκες αλλά μόνο όσοι στεκόντουσαν πίσω από τον Αμερικανό Πρόεδρο καθώς αυτοί είναι εκείνοι που φαίνονται από τις κάμερες.

«Ο Brian Stelter του CNN ανέφερε ότι μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένου του CNN, αποφάσισαν να μην στείλουν τους ανταποκριτές τους στο ράλι για τη δική τους ασφάλεια» επισημαίνει το CNN.

«Αν μπορούν δεκάδες χιλιάδες άτομα να διαμαρτύρονται στους δρόμους, να τζογάρουν σε ένα καζίνο ή να καίνει μικρές επιχειρήσεις σε ταραχές, μπορείτε να συναθροίζεστε ειρηνικά σύμφωνα με την Πρώτη Τροπολογία για να ακούσετε τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Τιμ Μάρτοφ, εκπρόσωπος της εκστρατείας Τραμπ σε ανακοίνωσή του.

Η ομιλία στον χώρο μιας βιομηχανικής εγκατάστασης το Χέντερσον της Νεβάδας προγραμματίστηκε ενώ οι ΗΠΑ πλησιάζουν τις 195.000 θανάτους από την πανδημία.

Η Κάθλιν Ρίτσαρντς, εκπρόσωπος της πόλης του Χέντερσον, δήλωσε στο CNN ότι η συγκέντρωση παραβιάζει τις εντολές της Πολιτείας κατά του Covid-19 και πως ο ιδιοκτήτης της βιομηχανικής εγκατάστασης που φιλοξένησε την εκστρατεία ενδέχεται να χάσει την άδεια άσκησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Η τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ σε κλειστό χώρο έγινε στην Τάλσα της Οκλαχόμα. Μετά από αυτό, η πόλη κατέγραψε άνοδο κρουσμάτων της Covid-19.

Ενώ οι ΗΠΑ καταγράφουν μια πτωτική τάση ημερήσιων κρουσμάτων της νόσου, εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας επισημαίνουν πως η συνεχής και ευρεία τήρηση κοινωνικών αποστάσεων είναι ακόμη αναγκαία για την αποτροπή μιας δυναμικής επανεμφάνισης του ιού.

Υποβαθμίζοντας στην αρχή τους κινδύνους του ιού, άλλες φορές υιοθετώντας, άλλες αγνοώντας τις συμβουλές των ειδικών δημόσιας υγείας, ο Ντόναλντ Τραμπ, λιγότερο από δύο μήνες πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ευρισκόμενος πίσω από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν στις εθνικές δημοσκοπήσεις και στη Νεβάδα, αυξάνει τη συχνότητα των προεκλογικών του συγκεντρώσεων τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά τις πραγματοποιεί σε υπαίθριους χώρους για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου μετάδοσης του νέου κορωνοϊού.

Ο Μπάιντεν επικρίνει έντονα τον Τραμπ επειδή αγνοεί τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών με τις προεκλογικές του συγκεντρώσεις με τον πρώην αντιπρόεδρο να υπόσχεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την καταπολέμηση της πανδημίας αν διαδεχθεί τον Τραμπ στην προεδρία.

Με πληροφορίες του Reuters/dpa/ΑΠΕ/CNN/Guardian