Εν μέσω νέου αναβρασμού στις ΗΠΑ για τον ρατσισμό σε βάρος μαύρων και μειονοτήτων, μετά την πρόσφατη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό, η εταιρεία πίσω από το πασίγνωστο brand ρυζιού Uncle Ben’s ανακοίνωσε πως θα αλλάξει το logo της.   

Η εταιρεία Mars στην οποία ανήκει η σειρά προϊόντων με logo έναν μαύρο άνδρα, δεσμεύτηκε να ανανεώσει την ταυτότητα του brand, με ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα: «Τώρα είναι η ώρα να εξελιχτεί το brand Uncle Ben’s, και σε ό,τι αφορά την γραφιστική ταυτότητά του. Θα το πράξουμε. Δεν ξέρουμε ακόμα ποιες ακριβώς θα είναι οι αλλαγές και η στιγμή, αλλά αξιολογούμε όλες τις πιθανότητες».   

Το Uncle Ben’s, στα ελληνικά μεταφράζεται «Του θείου Μπεν», αλλά για τα αμερικανικά δεδομένα κουβαλά ένα εντελώς διαφορετικό ερμηνευτικό πλαίσιο και παρελθόν. Όπως εξηγούσαν οι New York Times το 2007, με τα φιλικά «θείε» και «θεία», οι λευκοί του νότου συνήθιζαν να αποκαλούν γηραιότερους μαύρους που δεν καταδέχονταν να αποκαλέσουν «κύριε» και «κυρία».   

Ωστόσο σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του Uncle Ben’s, το συγκεκριμένο brand έχει διαφορετικές καταβολές και είχε πρωτοχρησιμοποιηθεί από την εταιρεία το 1946, παραπέμποντας σε έναν μαύρο αγρότη, γνωστό ως «Θείο Μπεν», που ήταν περιβόητος για την δεινότητά του στην καλλιέργεια ρυζιού. Κατά την εταιρεία, ο άνδρας στο logo υπήρξε «ένας αγαπημένος σεφ του Σικάγο και σερβιτόρος ονόματι Φρανκ Μπράουν».   

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, η Quaker Oats είχε επίσης ανακοινώσει πως αποσύρει ένα στερεοτυπικό logo και brand, ηλικίας 130 ετών, την Aunt Jemima. «Καθώς εργαζόμαστε για να προοδεύσουμε σε ζητήματα φυλετικής ισότητας μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες, πρέπει να κάνουμε και την αυτοκριτική μας στο portfolio των brand μας και να διασφαλίσουμε ότι αντανακλά τις αξίες μας και τις προσδοκίες των πελατών μας», δήλωσε εταιρεία που ανήκει στον όμιλο της Pepsi.  

Με πληροφορίες από CNN