Περίπου 80 αφίξεις και αναχωρήσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα στα δύο αεροδρόμια της γερμανικής πρωτεύουσας. Γύρω στις 1.000 ημερησίως ήταν πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού. Το Μάιο πραγματοποιούνταν κατά μέσο όρο 10 αφίξεις και αναχωρήσεις. Πολλές εταιρείες, όπως ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας στο Βερολίνο Easyjet, θα ξεκινήσουν τις δραστηριότητές τους μάλλον τον Ιούλιο.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί σε γενικές γραμμές σε όλα τα γερμανικά αεροδρόμια. Τον Ιούλιο αναμένεται μια αύξηση των πτήσεων η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν θα σημαίνει επιστροφή στην κατάσταση που επικρατούσε πριν τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τη θυγατρική της Lufthansa, Eurowings τον Ιούλιο θα πραγματοποιεί στην καλύτερη περίπτωση το 40% των μεταφορών του ίδιου μήνα πέρυσι. Η περαιτέρω εξέλιξη θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας αλλά και από την στάση της γερμανικής κυβέρνησης η οποία εξακολουθεί να προειδοποιεί για ταξίδια στο εξωτερικό ως τις 31 Αυγούστου με εξαίρεση 27 ευρωπαϊκές χώρες.
Πιέζουν Τουρκία και οικονομικός κλάδος
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να άρει τις επόμενες εβδομάδες την ταξιδιωτική προειδοποίηση και για κράτη εκτός ΕΕ. Η απόφαση θα εξαρτηθεί από την υγειονομική κατάσταση που επικρατεί στην εκάστοτε χώρα, δήλωσε ο ίδιος το πρωί στη γερμανική τηλεόραση (ZDF). Η δήλωση αυτή του γερμανού ΥΠΕΞ αφορά κυρίως την Τουρκία, με την οποία η χώρα διεξάγει ήδη σχετικές συνομιλίες. Όχι μόνο η Άγκυρα, αλλά και η γερμανική τουριστική βιομηχανία πιέζουν προκειμένου να καταργηθεί η προειδοποίηση για την Τουρκία που το 2019 είχε 5 εκ. τουρίστες από τη Γερμανία. Σύμφωνα με τον Γερμανικό Ταξιδιωτικό Σύνδεσμο (DRV) οι απώλειες των ταξιδιωτικών γραφείων και διοργανωτών από τα μέσα Μαρτίου ως τα τέλη Αυγούστου θα ανέλθουν στα 20 δις ευρώ.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο