Με πολλούς ανέμους τον Φεβρουάριο και στη συνέχεια άφθονο ήλιο τον Μάρτιο, ο καιρός της Γερμανίας το πρώτο τρίμηνο του 2020 θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερες συνθήκες για την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στις στατιστικές, όπου για πρώτη φορά, η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υπερέβη το 50% για ολόκληρο το τρίμηνο.

Πράσινο το 52% της ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020

Τους πρώτους τρεις μήνες του 2020, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάλυψαν για πρώτη φορά πάνω από το ήμισυ της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία. Αυτό προκύπτει από τους υπολογισμούς του Ερευνητικού Κέντρου Ηλιακής Ενέργειας και Υδρογόνου της Βάδης-Βυρτεμβέργης, όπως και από την Ομοσπονδιακή Ένωση Διαχείρισης Ενέργειας και Υδάτων.

Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2020, περίπου το 52% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας προήλθε από τον άνεμο, τον ήλιο, την υδροηλεκτρική ενέργεια και άλλες ανανεώσιμες πηγές. Την ίδια περίοδο πέρυσι, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν το 44,4% της ακαθάριστης εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο μεγαλύτερος προμηθευτής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας ήταν οι ανεμογεννήτριες, οι οποίοι παρήγαγαν σχεδόν 43 δισ. κιλοβατώρες το πρώτο τρίμηνο του 2020. Περίπου 11 δισ. κιλοβατώρες προέρχονταν από τη βιομάζα, 9 δισ. από αιολικά πάρκα και 7 δισ. από φωτοβολταϊκά. Η υδροηλεκτρική ενέργεια παρήγαγε περίπου 5 δισ. κιλοβατώρες.

Οι ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες ενισχύουν την πράσινη ενέργεια

Η σημαντική αύξηση του μεριδίου της πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας είναι αποτέλεσμα συνδυασμού ειδικών επιδράσεων, ανέφερε η έκθεση. Ένας εξαιρετικά θυελλώδης Φεβρουάριος (θυμηθείτε την Storm Sabine!) ακολουθήθηκε από έναν εξαιρετικά υψηλό αριθμό ωρών ηλιοφάνειας τον Μάρτιο.

Επιπλέον, η γερμανική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 μειώθηκε κατά 1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Αυτό οφείλεται στη συγκριτικά αδύναμη οικονομία και στη μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας λόγω της κρίσης του κορωναϊού την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου.