Ερντογάν: «Μηχανισμός απειλής» η Ελλάδα, αιχμές και κατά των ΗΠΑ

191

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα ότι λειτουργεί «σχεδόν σαν μηχανισμός απειλής», ενώ άφησε αιχμές και κατά της Ουάσινγκτον. 

Ο Τούρκος πρόεδρος, συνεχίζοντας τις εμπρηστικές δηλώσεις, έκανε λόγο για «παρενοχλήσεις» τουρκικών αεροσκαφών και «μαξιμαλιστικές θέσεις» που προσπαθεί να επιβάλει η Αθήνα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. 

«Η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία τον τελευταίο καιρό είναι ανεξήγητη. Από τη μια υπάρχουν παραβιάσεις στο Αιγαίο, υπάρχουν παρενοχλήσεις κατά των αεροσκαφών μας, ορισμένα εκ των οποίων εκτελούν αποστολές του ΝΑΤΟ, υπάρχουν παρεμβατικές ενέργειες έως και κλείδωμα ραντάρ με πυραύλους S-300», υποστήριξε ο Ερντογάν, σύμφωνα με την «Καθημερινή». 

«Έχετε ακούσει ποτέ τίποτα για τους S-300 της Ελλάδας από αυτούς που μίλησαν για τους δικούς μας S-400; Οι S-300 είναι επίσης της Ρωσίας. Αλλά δεν λένε τίποτα γι’ αυτό. Συνεχίζουν να στρατιωτικοποιούν τα νησιά ακριβώς κάτω από τη μύτη μας ενάντια στο αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς που προκύπτει από συνθήκες», συμπλήρωσε. 

«Παράλληλα βέβαια υπάρχει και η ίδρυση βάσεων. Η Αμερική οδηγεί σε αυτό», συνέχισε και σημείωσε ότι θα συζητήσει για αυτό με τον Τζο Μπάιντεν, εάν υπάρξει η ευκαιρία να συναντηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. 

«Υπάρχουν μαξιμαλιστικές θέσεις που προσπαθούν να μας επιβάλλουν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο των ναυτικών δικαιοδοσιών. Δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να γίνει αποδεκτό. Αντί να μιλούν απευθείας με την Τουρκία, εργάζονται σχεδόν σαν μηχανισμός απειλής, διαμαρτυρόμενοι συνεχώς για εμάς στα Ηνωμένα Έθνη, στις ΗΠΑ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και στο ΝΑΤΟ, του οποίου είμαστε ένα από τα ισχυρότερα μέλη», δήλωσε ο Ερντογάν αναφερόμενος στην Ελλάδα. 

«Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Όποια γλώσσα και αν καταλαβαίνουν, ανοίγουμε παρένθεση και μιλάμε σε αυτή τη γλώσσα. Αντιλαμβάνομαι ότι το καταλαβαίνουν και αυτοί», συνέχισε. 

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα οι ΗΠΑ «να μη μας οδηγήσουν σε διαφορετικούς δρόμους». Εξήγησε ότι αυτό που εννοεί είναι πως δεν πωλούν μόνο οι ΗΠΑ μαχητικά αεροσκάφη. 

Αν οι ΗΠΑ δεν μας δώσουν F-16 θα μπορούσαμε να αγοράσουμε ρωσικά μαχητικά

Η Τουρκία θα μπορούσε να στραφεί προς άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, για να αποκτήσει μαχητικά αεροπλάνα, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν της δώσουν καταδιωκτικά F-16, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ελπίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μας σπρώξουν προς άλλες οδούς. Θέλω να πω μ‘ αυτό πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι οι μόνες στον κόσμο που πωλούν μαχητικά αεροπλάνα. Η Αγγλία, η Γαλλία, η Ρωσία πωλούν επίσης. Είναι δυνατό να τα προμηθευτούμε παντού», είπε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους.

«Υπάρχουν ήδη κάποιοι που μας στέλνουν σινιάλα», πρόσθεσε αναφερόμενος σε χώρες που είναι εν δυνάμει προμηθευτές.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο «Μπάιντεν έχει μια θετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τα F-16, αλλά άφησε να εννοηθεί πως οι Ρεπουμπλικάνοι (το άλλο μεγάλο, δεξιό κόμμα των ΗΠΑ) είναι κατά», υπενθύμισε ο Ερντογάν.

«Ο υπουργός μου των Εξωτερικών συνάντησε έναν αντιπρόσωπο των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλγαρία […] ο οποίος είπε πως θα μπορούσαν να μας υποστηρίξουν», πρόσθεσε ωστόσο.