Όλα τα μέτρα στήριξης για τον δύσκολο χειμώνα – Πρόγραμμα-μαμούθ για την στέγαση

226

Mε ένα ογκωδέστατο πακέτο ύψους 65 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό η γερμανική κυβέρνηση εισέρχεται στον δύσκολο χειμώνα, με συγκεκριμένες πλέον δεσμεύσεις για την άμεση ελάφρυνση ευρύτατων κοινωνικών ομάδων στη Γερμανία.

Τα 65 δις που ανακοίνωσε σήμερα το πρωί σε συνέντευξη Τύπου ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Όλαφ Σολτς έρχονται να προστεθούν στα δύο πρώτα πακέτα στήριξης των 30 δις ανεβάζοντας το συνολικό κόστος των έκτακτων παροχών της γερμανικής κυβέρνησης από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία μέχρι σήμερα στα 95 δις ευρω.

«Θα οδηγήσουμε τη χώρα με ασφάλεια σε αυτή την κρίση. Η αντιμετώπιση της κρίσης είναι εθνικό καθήκον» ανέφερε ο Όλαφ Σολτς. «Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για την κατάστασή τους. Λαμβάνουμε πολύ, πάρα πολύ σοβαρά υπόψιν αυτές τις ανησυχίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι προβλέπεται στο τρίτο πακέτο

Το νέο πακέτο προβλέπει  νέα εφάπαξ επιδόματα για συνταξιούχους και φοιτητές: 300 ευρώ στους συνταξιούχους και 200 στους φοιτητές, ομάδες που πλήττονται έντονα από την αύξηση στις τιμές ενέργειας και βασικών ειδών.

Η γερμανική κυβέρνηση εξήγγειλε επίσης και μια εκ βάθρων αναθεώρηση του καθεστώτος καταβολής στεγαστικών επιδομάτων, με τους νέους δικαιούχους να ανέρχονται σε σχεδόν 2.000.000 πολίτες από 640.000 που είναι σήμερα. Το στεγαστικό επίδομα θα συνοδεύεται έτσι πλέον και από επίδομα ενέργειας, αγγίζοντας καταρχήν τα 415 ευρώ. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη νομοθετική μεταρρύθμιση στο πεδίο των επιδομάτων στέγασης που έχει γίνει ποτέ στη Γερμανία» υπογράμμισε ο Γερμανός καγκελάριος.

Στο νέο πακέτο προβλέπεται επίσης η μετατροπή του γερμανικού κοινωνικού επιδόματος Hartz IV από 1ης Ιανουαρίου 2023 στο λεγόμενο «εισόδημα πολίτη», το οποίο αναμένεται να ανέλθει στα 500 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψιν την εξέλιξη του πληθωρισμού.

Από εκεί και πέρα προβλέπεται επίσης ένα διάδοχο μοντέλο της μηνιαίας κάρτας μετακινήσεων των 9 ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί με 1,5 δις ετησίως από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, ενώ αναμένεται και η χρηματοδοτική στήριξη – ισόποσα- των κρατιδίων. Επικρατέστερες προτάσεις είναι αυτές για μηνιαία εισιτήρια των 49 ή 69 ευρώ που υα ισχύει για όλη τη Γερμανία.

Αύξηση αναμένεται και στο μηνιαίο επίδομα τέκνων ανά 18 ευρώ ήδη από το πρώτο παιδί αρχής γενομένης από το 2023 – θα ανέλθει δηλαδή γύρω στα 250 ευρώ το μήνα.

«Φρένο» στην τιμή του ηλεκτρικού για τους καταναλωτές

To νέο πακέτο περιλαμβάνει επίσης ευρύτατες φοροελαφρύνσεις μεταξύ άλλων αλλαγές στο σύστημα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος, έκπτωση για τις συνταξιοδοτικές εισφορές αλλά και φορολογικές εκπτώσεις για τα έξοδα τηλεργασίας.

Τελευταίο μέτρο αλλά εξαιρετικά σημαντικό η προστασία των καταναλωτών από μια ακραία, κερδοσκοπική εκτίναξη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας με την επιβολή «φρένου» στην τιμή ηλεκτρικού επί τη βάσει των ευρωπαϊκών αποφάσεων.

Το μέτρο αυτό αναμένεται να χρηματοδοτηθεί μέσω άντλησης κερδών από ενεργειακές εταιρείες εξαιτίας της αστάθειας που επικρατεί στην αγορά ενέργειας. Ο καγκελάριος έκανε λόγο για ένα «ανώτατο όριο». Εάν χρειαστεί η Γερμανία θα εξετάσει και το θέμα της φορολόγησης των υπερκερδών ενεργειακών κολοσσών σε εθνικό επίπεδο, όπως είπε ο Όλαφ Σολτς, σε περίπτωση που η αντίστοιχη διαδικασία, την οποία η κυβέρνησή του θα στηρίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αργήσει.

Μένει να φανεί πώς θα δεχθούν τώρα τις ανακοινώσεις αυτές  συνδικάτα, κοινωνικοί φορείς και η αντιπολίτευση με μεγάλες διαδηλώσεις να βρίσκονται ήδη προ των πυλών.