Γερμανία: Θύελλα αντιδράσεων με τις εικόνες χωρίς μάσκες από το κυβερνητικό αεροσκάφος

212

Η χρήση προστατευτικής μάσκας παραμένει υποχρεωτική για τους επιβάτες των μαζικών μέσων μεταφοράς στη Γερμανία, ενώ το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει σήμερα περαιτέρω αυστηροποίηση των κανονισμών ενόψει φθινοπώρου, επιβάλλοντας αποκλειστικά μάσκες τύπου FFP-2.

Την ίδια ώρα προκαλούν έντονες αντιδράσεις και σχόλια οι εικόνες από το κυβερνητικό αεροσκάφος, με το οποίο ταξίδεψαν στον Καναδά ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ, όπου κανείς – ούτε οι αξιωματούχοι ούτε οι δημοσιογράφοι – δεν φορά προστατευτική μάσκα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία έχει την ευθύνη για τις κυβερνητικές αεροπορικές μετακινήσεις, δεν ισχύει στα κυβερνητικά αεροσκάφη ο γενικός κανονισμός που θέλει τη χρήση μάσκας υποχρεωτική στα αεροπλάνα που εκτελούν εσωτερικές πτήσεις και σε όσα απογειώνονται ή προσγειώνονται σε γερμανικό αεροδρόμιο. Οι επιβαίνοντες υποβάλλονται σε μοριακό τεστ για κορονοϊό λίγο πριν από την επιβίβασή τους και έτσι «διασφαλίζεται υψηλό επίπεδο προστασίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι η χρήση μάσκας συνιστάται, αλλά δεν επιβάλλεται.

Το περιοδικό Der Spiegel ωστόσο επισημαίνει ότι οι επιβαίνοντες στο κυβερνητικό αεροσκάφος δεν υπεβλήθησαν σε νέο τεστ για κορωνοϊό τις ημέρες που ακολούθησαν και ενώ συνέχισαν να μετακινούνται με το κυβερνητικό αεροσκάφος εντός Καναδά και επιστρέφοντας στη Γερμανία.