Ένα αντίγραφο του Παρθενώνα ετοιμάζεται στη Μελβούρνη

221

Η Μελβούρνη, η πόλη που φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό εκτός Ελλάδος θα έχει ένα αντίγραφο του Παρθενώνα θα κατασκευαστεί στην Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας.

Η μίνι Ακρόπολη θα κατασκευαστεί τους επόμενους μήνες και θα καλυφθεί με τοιχογραφίες μεγάλης κλίμακας από τοπικούς καλλιτέχνες, όπως αναφέρει ο Γκάρντιαν.

Το έργο είναι αρχιτεκτονική ανάθεση της Εθνικής Πινακοθήκης για το 2022, μια ετήσια σειρά που προσκαλεί Αυστραλούς αρχιτέκτονες να δημιουργήσουν προσωρινές κατασκευές για τον κήπο της γκαλερί.

Φωτ: Adam Newman/ Kelvin Tsang

Πέρυσι, εγκαταστάθηκε μια ροζ λίμνη, μέσα στην οποία οι επισκέπτες της γκαλερί μπορούσαν να περπατήσουν. Τα προηγούμενα χρόνια είχαν τοποθετηθεί ένας πύργος, ένα αμφιθέατρο, ένας υπαίθριος λαβύρινθος και μια ροζ παιδική χαρά εμπνευσμένη από πλυντήριο αυτοκινήτων.

Όπως και τα έργα των προηγούμενων ετών το Temple of Boom θα φιλοξενήσει ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα παραστάσεων, ζωντανής μουσικής και άλλων εκδηλώσεων. Το όνομα Temple of Boom είναι από τις δονήσεις της μουσικής. Δημιουργημένο από τους καλλιτέχνες Adam Newman και Kelvin Tsang, έχει περίπου το ένα τρίτο του μεγέθους του Παρθενώνα.

Καλλιτέχνες της Μελβούρνης θα κληθούν να ζωγραφίσουν τοιχογραφίες στην κατασκευή, αντλώντας έμπνευση από τα ζωηρά χρώματα και τις καλλιτεχνικές διακοσμήσεις που χαρακτήριζαν τον Παρθενώνα πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια.

Φωτ: Adam Newman/ Kelvin Tsang

Ο υπουργός δημιουργικών βιομηχανιών της Βικτώριας, Στιβ Δημόπουλος, δήλωσε ότι η εγκατάσταση θα δώσει „νέα πνοή“ στον Παρθενώνα. «Υπάρχει κάτι πολύ ιδιαίτερο και συγκινητικό στο να επισκέπτεσαι τον Παρθενώνα, αλλά κατά βάση είναι ένα μουσειακό έργο», δήλωσε. «Αυτό θα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και θα έλεγα εξίσου ξεχωριστό, όπου μπορείτε να αλληλεπιδράσετε μαζί του, να περπατήσετε μέσα σ‘ αυτό, να πιείτε ένα ποτό κοντά του μια ωραία καλοκαιρινή νύχτα και η Μελβούρνη και η Βικτώρια μπορούν να εκπροσωπηθούν στην πρόσοψή του».

Ο διευθυντής του NGV, Tony Ellwood, περιέγραψε τον Παρθενώνα ως ένα από τα πιο διάσημα παραδείγματα κλασικής αρχιτεκτονικής.

«Ο Παρθενώνας, θεωρείται συχνά ως ένα ισχυρό σύμβολο της δυτικής τέχνης και του πολιτισμού», είπε. «Αυτό το προκλητικό για σκέψη έργο των Adam Newman και Kelvin Tsang μας καλεί να εξετάσουμε πώς δημιουργούμε και προσδίδουμε στην αρχιτεκτονική νόημα, καθώς και πώς αυτό το νόημα μπορεί να μετατοπιστεί σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και πολιτισμούς».

Η έκθεση NGV Architecture Commission 2022: Temple of Boom θα εκτίθεται από τις 16 Νοεμβρίου στο NGV International,  στη Μελβούρνη.