Πρόεδρος Bundesbank: 10% πληθωρισμός στη Γερμανία το φθινόπωρο

209

Ο πρόεδρος της Bundesbank Γιόακιμ Νάγκελ  θεωρεί πιθανή  την αύξηση του πληθωρισμού στο 10% το φθινόπωρο. «Η έκπτωση στα καύσιμα και το εισιτήριο των εννέα ευρώ λήγουν, γεγονός που θα αυξήσει τον πληθωρισμό κατά μια ποσοστιαία μονάδα» δήλωσε ο Νάγκελ  στη Rheinische Post.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι η πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 70 χρόνια που ο πληθωρισμός στη Γερμανία θα ανέβει σε διψήφιο ποσοστό. Σύμφωνα με τον Νάγκελ  αυτό συνέβη για τελευταία φορά το τέταρτο τρίμηνο του 1951, όταν ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τους τότε υπολογισμούς, έφτασε το 11%. Ιούλιο, ο πληθωρισμός στη Γερμανία ήταν 7,5%, μετά από 7,6% τον Ιούνιο και 7,9% τον Μάιο. Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 8,9% τον Ιούλιο.

Για το 2022 συνολικά, οι εμπειρογνώμονες της Bundesbank προβλέπουν ποσοστό πληθωρισμού άνω του 8% στη Γερμανία. Ο Νάγκελ προέβλεψε μάλιστα ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε επίσης να είναι υψηλότερος το 2023,από ό,τι αναμενόταν.«Το θέμα του πληθωρισμού δεν θα εξαφανιστεί το 2023. Οι ελλείψεις ανεφοδιασμού και οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι πιθανό να συνεχιστούν», τόνισε και πρόσθεσε: «Η πιθανότητα είναι ο πληθωρισμός να είναι υψηλότερος από ό,τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως και ότι θα έχουμε κατά μέσο όρο το 6 πριν από την υποδιαστολή το επόμενο έτος », δήλωσε ο Νάγκελ. Τον Ιούνιο, η Bundesbank είχε προβλέψει πληθωρισμό 4,5% για το 2023. Η Ρωσία μείωσε δραστικά τις προμήθειες φυσικού αερίου. Επιπλέον, οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αυξηθεί περισσότερο από το αναμενόμενο, δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank.