Τυλιγμένη με άμμο της Χαλκιδικής, μία από τις φιάλες κρασιού που ποντίστηκαν πέρυσι αρκετά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ταξίδεψε μέχρι τη Βαλέτα της Μάλτας.
Στην περιοχή της Τρυπητής, απέναντι από την Αμμουλιανή και στα νερά της Αρχαίας Ουρανούπολης, έχει δημιουργηθεί μια ιδιαίτερη υποβρύχια κάβα, εκεί όπου στην αρχαιότητα βρισκόταν η Διώρυγα του Ξέρξη.
Στην κάβα «κυματίζουν» λευκά, ροζέ και ερυθρά κρασιά, που έχουν ενσωματώσει γευστικά στοιχεία από το θαλασσινό αλάτι. Με το πρωτότυπο εγχείρημα, ο δήμος Αριστοτέλη σχεδιάζει να δελεάσει τους Μαλτέζους δύτες να επισκεφτούν την περιοχή για καταδυτικό οινοτουρισμό.
Στελέχη του ισχυρότερου tour operator της Μάλτας για τον εξερχόμενο τουρισμό, τoυ FCM, θα βρεθούν στα μέσα του επόμενου Σεπτεμβρίου στην περιοχή, προκειμένου να βιώσουν εκ του σύνεγγυς την ιδιαίτερη αυτή εμπειρία ή ακόμα και να «ψαρέψουν» τη δική τους φιάλη, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Πάππα διευθύντρια Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ).
Για να φτάσουν στα σημεία όπου ωριμάζουν υποβρυχίως τα κρασιά, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν περίπου μισό χιλιόμετρο μέσα στα καταγάλανα νερά της Τρυπητής, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θωμάς Ασλανίδης, διευθυντής ξενοδοχείου στα Νέα Ρόδα κι ένας από τους ανθρώπους που εργάστηκαν από την πρώτη στιγμή για αυτή την ιδιαίτερη υποβρύχια κάβα, η φήμη της οποίας έχει ήδη αρχίσει να ταξιδεύει στο εξωτερικό.
«Οι φιάλες βρίσκονται σε διάφορα βάθη, στα τρία-τέσσερα, επτά, 15 και 20 μέτρα και θα βάλουμε και σε άλλα σημεία, γιατί θέλουμε να δούμε ποιο βάθος είναι το ιδανικό για την παλαίωση, όπως διερευνούμε και ποιος φελλός είναι ο ιδανικότερος. Επιπλέον, εξετάζουμε ποιος είναι ο ιδανικός χρόνος παραμονής κάτω από τη θάλασσα για τα διάφορα είδη κρασιού», σημειώνει και προσθέτει ότι οι οινόφιλοι δύτες θα έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν τη φιάλη της αρεσκείας τους, ώστε να την πάρουν μαζί τους πίσω στην πατρίδα τους.
Κατά τον κ. Ασλανίδη, τα κρασιά που παλαιώνονται στη θάλασσα παίρνουν κάτι από την αλμυράδα της και γι’ αυτό ταιριάζουν άριστα και με τη γευστική παλέτα των Ιαπώνων, καθώς η ιαπωνική γαστρονομία «αγαπάει» το θαλασσινό στοιχείο. Γι’ αυτό άλλωστε, οι πρώτες φιάλες των υποβρύχια παλαιωμένων κρασιών, με την επιπλέον «πατίνα» του αρχαιολογικού προφίλ της ανατολικής Χαλκιδικής, έφτασαν ήδη στην Ιαπωνία και οι Ιάπωνες δείχνουν να ανυπομονούν για την επόμενη παραλαβή.