Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι έχει καρκίνο -Έτρεξε να τα «μαζέψει» ο Λευκός Οίκος

192

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη ότι έχει καρκίνο, αναγκάζοντας το γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου να σπεύσει να ξεκαθαρίσει  ότι αναφερόταν στη θεραπεία για τον καρκίνο του δέρματος που είχε υποβληθεί πριν αναλάβει τα καθήκοντά του.

Όλα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου για την κλιματική αλλαγή. «Γι’ αυτό και εγώ και τόσοι πολλοί άλλοι άνθρωποι με τους οποίους μεγάλωσα έχουμε καρκίνο και γιατί για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το Ντέλαγουερ είχε το υψηλότερο ποσοστό καρκίνου στη χώρα», είπε ο Μπάιντεν.

Δεν είναι σαφές γιατί ο Μπάιντεν επέλεξε να χρησιμοποιήσει ενεστώτα για να μιλήσει για το ζήτημα, όπως αναφέρει η NY Post.

Η δήλωσή του, πάντως, «ταξίδεψε» αστραπιαία, προκαλώντας ανησυχία στους Αμερικανούς. Ο Λευκός Οίκος, λοιπόν, έσπευσε να καθησυχάσει τους πολίτες, επιχειρώντας να εξηγήσει τι ακριβώς εννοούσε ο Τζο Μπάιντεν.

Μέσω ανακοίνωσης εξηγεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόταν σε μια παλαιότερη περιπέτεια της υγεία του και συγκεκριμένα σε μια θεραπεία που είχε υποβληθεί για τον καρκίνο του δέρματος.

Υπενθυμίζεται ότι στοιχεία για την υγεία του Μπάιντεν δημοσιεύτηκαν το Νοέμβριο, σημειώνοντας ότι είχε «αφαιρέσει αρκετούς εντοπισμένους, μη μελανωματικούς καρκίνους του δέρματος» πριν από την προεδρία του, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν «ύποπτες περιοχές για καρκίνο του δέρματος αυτή τη στιγμή». Δεν απαιτήθηκαν βιοψίες, πρόσθεσε.

Διευθυντής CIA: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι υπερβολικά υγιής

Ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, διέψευσε- έστω και ανεπίσημα- τις φήμες ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.  Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν ολοένα περισσότερε φήμες πως ο Ρώσος πρόεδρος, που γίνεται 70 χρονών φέτος, μπορεί να έχει προβλήματα υγείας και κάποια δημοσιεύματα αναφέρουν ότι πάσχει από καρκίνο. 

Όμως, ο Γουίλιαμ Μπερνς δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για κάτι τέτοιο και αστειευόμενος συμπλήρωσε ότι ο Πούτιν φαίνεται «υπερβολικά υγιής». 

«Υπάρχουν πολλές φήμες για την υγεία του Πούτιν και από όσο μπορούμε να καταλάβουμε είναι προφανώς υπερβολικά υγιής», είπε ο Μπερνς σε συνέδριο για την ασφάλεια, στο Άσπεν. Απαντώντας στα γέλια του κοινού, συμπλήρωσε ότι αυτό δεν αποτελεί επίσημη κρίση των υπηρεσιών πληροφοριών. 

Στους πέντε μήνες του πολέμου στην Ουκρανία, οι Ρώσοι έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες, ανέφερε στο ίδιο συνέδριο ο επικεφαλής της CIA. Η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι περίπου 15.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και ίσως 45.000 έχουν τραυματιστεί. Οι ουκρανικές απώλειες, συμπλήρωσε ο Μπερνς, είναι λίγο λιγότερες αλλά εξίσου σημαντικές. 

Ο Μπερνς, που έχει διατελέσει πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα, επεσήμανε ότι παρατηρεί και ασχολείται με τον Ρώσο πρόεδρο εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες. Ο Πούτιν «πιστεύει πολύ στον έλεγχο, τον εκφοβισμό και την εκδίκηση», και αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν γίνει πιο σκληρά την τελευταία δεκαετία, καθώς ο κύκλος των συμβούλων του έχει συρρικνωθεί, επεσήμανε ο επικεφαλής της CIA. 

«Είναι πεπεισμένος ότι το πεπρωμένο του είναι να αποκαταστήσει τη Ρωσία ως μεγάλη δύναμη. Πιστεύει ότι το κλειδί για αυτό είναι να ξαναδημιουργήσει μια σφαίρα επιρροής στη γειτονιά της Ρωσίας και δεν μπορεί να το κάνει αυτό χωρίς να ελέγχει την Ουκρανία», συμπλήρωσε. 

Ο Μπερνς είχε πάει στη Μόσχα τον Νοέμβριο, για να προειδοποιήσει το Κρεμλίνο πως μια εισβολή στην Ουκρανία θα έχει σοβαρές συνέπειες, έπειτα από τις πληροφορίες που είχαν συγκεντρώσει οι ΗΠΑ για τα σχέδια της Ρωσίας. Όμως, ο διευθυντής της CIA είπε ότι έφυγε «πιο προβληματισμένος από ό,τι όταν έφτασα». 

Τα πλάνα του Πούτιν ήταν βασισμένα σε «απόλυτα προβληματικές εκτιμήσεις και κάποιες ψευδαισθήσεις για την Ουκρανία και τη θέλησή της για αντίσταση», δήλωσε. «Ο Πούτιν πραγματικά πιστεύει τη ρητορική του. Τον έχω ακούσει να λέει τα τελευταία χρόνια ότι η Ουκρανία δεν είναι πραγματική χώρα. Λοιπόν, οι πραγματικές χώρες αντιστέκονται. Και αυτό κάνουν οι Ουκρανοί», υπογράμμισε. 

Με πληροφορίες από Lifo