Ο Μπορέλ καλεί τους Ευρωπαίους να «αντέξουν» τις συνέπειες του πολέμου

295

Ο Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε τους Ευρωπαίους να συνεχίσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να «αντέξουν» την αύξηση των τιμών ενέργειας και των τροφίμων, που προκαλείται εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. 

«Είναι ένα τεστ αντοχής για τις κοινωνίες μας», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες. 

«Είμαι βέβαιος ότι ο Πούτιν υπολογίζει στην κούραση των δημοκρατιών. Είμαι βέβαιος ότι πιστεύει πως οι δημοκρατίες είναι αδύναμες. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες δεν έχουν το περιθώριο να κουραστούν», τόνισε. 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν ότι δημιουργείται στην κοινή γνώμη μια αντίθεση στις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, καθώς εκτινάσσονται οι τιμές των καυσίμων, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού.

«Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες και οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις αποφάσεις που έχουν λάβει», υπογράμμισε ο Μπορέλ και επεσήμανε πως οι κυρώσεις θα πρέπει να «συνεχίσουν να ασκούν πίεση στην οικονομία της Ρωσίας, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει μαγική λύση». 

«Πρέπει να το κάνουμε αυτό, ακριβώς όπως πρέπει να στηρίξουμε στρατιωτικά την Ουκρανία», συμπλήρωσε. «Ασφαλώς υπάρχει αύξηση στις τιμές της ενέργειας και των διατροφικών προϊόντων. Αυτό είναι η άμεση συνέπεια του πολέμου», αναγνώρισε. «Ευτυχώς δεν βομβαρδιστήκαμε, δεν αναγκαστήκαμε να φύγουμε από τα σπίτια μας. Όμως όλος ο κόσμος υφίσταται τις συνέπειες αυτού του πολέμου», κατέληξε ο Ζοζέπ Μπορέλ.