Όταν «κλαίει» η Γερμανία…

412

Οι γερμανικές εφημερίδες δεν κρύβουν την απαισιοδοξία τους για το μέλλον της χώρας: Η Die Welt σημειώνει ότι ανάμεσα στις 100 κορυφαίες εταιρείες που είναι εισηγμένες στα παγκόσμια χρηματιστήρια, καμία δεν είναι γερμανική-ένα αναμφισβήτητο σημάδι παρακμής. Η Tagesspiegel προειδοποιεί ότι κινδυνεύει το γερμανικό μοντέλο πρόνοιας. «Δεν είναι όπως το 2008», σημειώνει με τρόμο η Tagesspiegel, «είναι πολύ χειρότερο, γιατί εδώ καταρρέει η βάση πάνω στην οποία έχει θεμελιωθεί η γερμανική ευημερία των τελευταίων δεκαετιών: το εξωτερικό εμπόριο».

Το εμπορικό ισοζύγιο είναι το βαρόμετρο με το οποίο πάντα το Βερολίνο αλλά και όλος ο κόσμος, μετρούσε  την ισχύ της γερμανικής οικονομίας. Αν τα τελευταία 25 χρόνια η Γερμανία μπόρεσε να κυριαρχήσει οικονομικά στην ΕΕ και να ευημερούν στην πλειονότητά τους οι πολίτες, αυτό οφειλόταν στη δύναμη των εξαγωγών της. Σήμερα όμως,το γερμανικό εμπορικό ισοζύγιο έχει πέσει επίσημα στο κόκκινο, κάτι που δεν είχε συμβεί από το 1991, όταν έγινε η επανένωση της χώρας.

Ο λόγος είναι πολύ απλός : οι δύο μεγάλες χώρες εξαγωγής των γερμανικών προϊόντων, η Ρωσία και η Κίνα, δεν είναι πλέον οι καλύτεροι «πελάτες».Χάρη στην πολιτική κυρώσεων που υιοθέτησε η Ευρώπη, χωρίς πραγματική στρατηγική, αλλά αποκλειστικά για την ικανοποίηση των γεωπολιτικών στόχων της Ουάσιγκτον, η Γερμανία έχει γονατίσει. Έχοντας να αντιμετωπίσει και έναν πληθωρισμό 8,6%, που δεν έχει ξαναδεί  από τη δεκαετία του 1980. Αν προστεθεί και η επαπειλούμενη περικοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, η κατάσταση μπορεί να αποδειχθεί δραματική για την ατμομηχανή της Ευρώπης. Αποτέλεσμα;εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα όπως η Uniper να εκλιπαρούν να κρατικοποιηθούν για να μην πτωχεύσουν! Ο Χριστιανοκοινωνιστής πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ προφητεύει έναν πολικό χειμώνα για τη Γερμανία λόγω της ενεργειακής ανέχειας!

Οι χειρότεροι εφιάλτες, που δεν είχε δει η σημερινή γενιά των Γερμανών,αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους. Και το μέλλον της Γερμανίας μόνο αδιάφορο δεν μπορεί να είναι για την υπόλοιπη Ευρώπη …

Μιχάλης Ψύλου