Η Γερμανία εγκαταλείπει την πυρηνική ενέργεια: Καμία παράταση για τα εργοστάσια παρά τις ελλείψεις φυσικού αερίου

283

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται καν θέμα να παραταθεί η λειτουργία των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας για να εξισορροπηθούν πιθανές ελλείψεις στον ενεργειακό εφοδιασμό εξαιτίας των περικοπών στις παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

«Ειδικοί μας λένε: δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα», σημείωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα Münchner Merkur, το περιεχόμενο της οποίας περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου προτού δημοσιευτεί στο φύλλο της που κυκλοφορεί σήμερα.

Η σταδιακή εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας είχε αποφασιστεί εδώ και πολύ καιρό, θύμισε ο καγκελάριος.

Η προμήθεια πυρηνικού καυσίμου και οι απαραίτητες διακοπές της λειτουργίας για τη συντήρηση των εργοστασίων αυτών είχαν προγραμματιστεί βάσει του συγκεκριμένου σχεδίου, εξήγησε, με τις ράβδους να αρκούν ως τέλος της χρονιάς. Για να αποκτηθούν νέες, θα χρειάζονταν τουλάχιστον 12 ως 18 μήνες, τόνισε.

«Υποστηρίζω τη σταδιακή εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας με όλη μου την καρδιά. Ταυτόχρονα, εάν ήταν εφικτό να παραταθεί η λειτουργία των εργοστασίων για ένα ως δύο χρόνια χωρίς δυσκολίες, μάλλον ελάχιστοι θα πρόβαλαν ενστάσεις», είπε, σπεύδοντας να συμπληρώσει πως δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο.

Η αύξηση των τιμών εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία θα είναι αισθητή στη Γερμανία για αρκετό καιρό ακόμη, σημείωσε ο Σοσιαλδημοκράτης λέγοντας πως αυτή η προοπτική τον ώθησε να επαναφέρει την πρακτική της «συντονισμένης δράσης», δηλαδή τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης στην οποία συμμετέχουν αντιπρόσωποι από τον επιχειρηματικό, τον πολιτικό και τον συνδικαλιστικό κόσμο, που ανάγεται στα χρόνια του 1960, με σκοπό να τεθούν μακροπρόθεσμοι στόχοι

Η πρώτη τέτοια συνάντηση θα γίνει την 4η Ιουλίου. Σκοπός είναι «να καταρτίσουμε κοινό σχέδιο για το πώς μπορούμε να ανακουφίσουμε την πίεση για τους εργαζόμενους». Ο κ. Σολτς είπε επίσης ότι θα προτείνει να δημιουργηθεί ιδιαίτερη ομάδα για το κλίμα στην επικείμενη σύνοδο της G7. Τα μέλη της ομάδας αυτής θα θέσουν στόχο να γίνουν κλιματικά ουδέτερα ως το 2050 και θα αναπτύξουν κοινές διαδικασίες για την επίτευξή του, εξήγησε.