DW: Σολτς – Ήταν λάθος η γερμανική ενεργειακή πολιτική

211

Αμέσως μετά το ταξίδι του στο Κίεβο και ενόψει ενός κρίσιμου δεκαήμερου με Σύνοδο Κορυφής της ΕE (23 και 24 Ioυνίου), Σύνοδο των G7 στο Ανάκτορο Έλμαου στη Βαυαρία (26, 27 και 28 Ioυνίου) και τέλος Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη (29 και 30 Ioυνίου), o Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς παραχώρησε συνέντευξη εφόλης της ύλης στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa. H συνέντευξη μάλιστα έγινε στα αγγλικά και μεταδόθηκε ταυτόχρονα και από άλλα διεθνή πρακτορεία, κάτι που υπογραμμίζει τη σημασία της τη δεδομένη στιγμή.

Στο επίκεντρο βρέθηκε φυσικά ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ευρύτερες συνέπειές του για την Ευρώπη και τον κόσμο. «Είναι ξεκάθαρο πλέον, και αυτό θα το καταστήσουμε σαφές και στο G7, ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία για όσο κριθεί απαραίτητο» επανέλαβε ο καγκελάριος της Γερμανίας. Μάλιστα επιβεβαίωσε πλέον επίσημα ότι στη Σύνοδο των G7 θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Κίνδυνος παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης

Ένα από τα βασικά θέματα της συνέντευξης ήταν η επαπειλούμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση, η οποία σύμφωνα με ειδικούς μπορεί να γίνει η χειρότερη «κρίση πείνας» μετά τον B‘ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με τον Όλαφ Σολτς στο G7 θα αναζητηθούν λύσεις για το «ξεμπλοκάρισμα» των ουκρανικών σιτηρών από τις αποθήκες λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα μέσω ασφαλών διαδρόμων «σιτηρών».

«Η Ρωσία θα πρέπει να επιτρέψει την ασφαλή μεταφορά τους και ταυτόχρονα να διασφαλίσει ότι δεν θα χρησιμοποιήσει έναν τέτοιο διάδρομο για μια (νέα) εισβολή.Δεν είναι δυνατόν πλοία με σιτηρά να φεύγουν από ουκρανικά λιμάνια και την ίδια ώρα ρωσικά πλοία να κατευθύνονται προς αυτά» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ωστόσο ότι οφείλουμε να ελπίζουμε «ότι θα υπάρξει συνεννόηση» με τη Ρωσία ως προς αυτό.

(Aυτο)κριτική για τη γερμανική ενεργειακή πολιτική

Στο ενεργειακό πεδίο, λίγες μόλις μέρες μετά τη μείωση της ροής φυσικού αερίου προς τη Γερμανία κι ενώ η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται διάφορα σενάρια ενόψει του χειμώνα (μεταξύ αυτών και επιστροφή στον άνθρακα αλλά και μείωση της χρήσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία βάσει σημερινών διαρροών στα γερμανικά ΜΜΕ σχεδίου του υπ. Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ), o Όλαφ Σολτς άσκησε κριτική στη γερμανική ενεργειακή πολιτική δεκαετιών.

«Ένα λάθος στην ενεργειακή πολιτική της Γερμανίας ήταν ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός της ήταν πάρα πολύ επικεντρωμένος στη Ρωσία, χωρίς να έχουμε δημιουργήσει τις απαραίτητες υποδομές, ώστε να αλλάξουμε πορεία σε περίπτωση προβλήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Μέρκελ δεν είχε άδικο»

Ο Όλαφ Σολτς θέλησε επίσης να υπερασπιστεί την πολιτική της προκατόχου του Άγκελα Μέρκελ απέναντι στη Ρωσία και τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, σημειώνοντας: «Η προσπάθεια συμφιλίωσης δεν μπορεί να είναι ποτέ λάθος, όπως ούτε και η προσπάθεια να συνεννοηθούμε ο ένας με τον άλλον ειρηνικά».

Μάλιστα η πρώην καγκελάριος παραχώρησε χθες συνέντευξη στο δίκτυο Redaktionsnetzwerk Deutschland, στην οποία για άλλη μια φορά υπερασπίστηκε την πάγια πολιτική της έναντι της Μόσχας. Η ίδια μάλιστα εξήγησε ότι το ζήτημα γι‘ αυτήν δεν ήταν «η αλλαγή μέσω του εμπορίου αλλά η διασύνδεση μέσω εμπορικών σχέσεων με τη δεύτερη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο. Πάντως και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μιλώντας στο dpa τόνισε ότι είναι «απαραίτητος» ο διάλογος με τη Μόσχα.

NATO, Σουηδία, Φινλανδία και Τουρκία

Τέλος αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όπου βασικό θέμα μεταξύ άλλων θα είναι και η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία αλλά και η απειλή τουρκικού βέτο, ο Όλαφ Σολτς δήλωσε: «Θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό νατοϊκού εδάφους μαζί με τους συμμάχους μας, σε περίπτωση που ένας σύμμαχος δεχθεί επίθεση».

Δήμητρα Κυρανούδη