Ερντογάν: Δεν υπάρχει Μητσοτάκης για μένα – Ας φροντίσει μόνη η Ελλάδα τον εαυτό της

263

Μπορεί οι χθεσινές επαφές των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας να άφησαν μια ανοιχτή χαραμάδα για συνεννόηση και διάλογο ανάμεσα στις δυο χώρες, μετά την ακραία ρητορική από την Άγκυρα τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο νέες δηλώσεις που έκανε ο Ερντογάν την Παρασκευή, έδειξαν πως η επικοινωνία σε κυβερνητικό επίπεδο δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Σε ερωτήσεις που δέχτηκε μετά την προσευχή της Παρασκευής για τις εντάσεις με την Αθήνα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως «ολοκληρώσαμε τις συναντήσεις στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα. Δεν θα γίνει συνάντηση φέτος και δεν μπορώ να είμαι περισσότερο ξεκάθαρος. Η Ελλάδα θα πρέπει να φροντίσει μόνη τον εαυτό της από εδώ και πέρα».

«Εξέφρασα τις αντιδράσεις μου για τη διαδικασία που ακολουθείται και είπα ότι δεν θα ξανασυναντηθώ μαζί τους αν δεν βρεθεί μπροστά μου ένας έντιμος πολιτικός. Έχουμε τελειώσει τις συναντήσεις μας με την Ελλάδα» συνέχισε ο Ερντογάν, ενώ δεν ξέχασε πάλι τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την παρουσία του στο Κογκρέσο.

«Για μένα δεν υπάρχει πια κανείς που να λέγεται Μητσοτάκης. Θα κρατήσουμε τον λόγο του και θα συναντηθούμε μόνο με έντιμους πολιτικούς. Είμαστε αυτάρκεις. Υπήρξε ένας άνθρωπος που λέει στις ΗΠΑ: „Μην δίνετε F-16 στην Τουρκία“. Εμείς είμαστε αντιμέτωποι με την Ελλάδα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μάλλον δεν θα ενεργήσουν σύμφωνα με τον λόγο της Ελλάδας»
 τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σε άλλο μέρος των δηλωσεών του, ο Ερντογάν επιβεβαίωσε την επίσημη επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στις 22 Ιουνίου στην Τουρκία, διευκρίζοντας ότι ο Σαουδάραβας ηγέτης θα επισκεφθεί την Άγκυρα. «Θα υποδεχθούμε τον πρίγκιπα διάδοχο την Τετάρτη στο Κουλιγέ», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους και χρησιμοποιώντας την ονομασία του τουρκικού προεδρικού μεγάρου στην Άγκυρα.

Μητσοτάκης: Ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας για να επανέλθουμε σε ήρεμα νερά

«Η άμυνά μας, της Ελλάδας και της Κύπρου, απέναντι σε οποιεσδήποτε αναθεωρητικές διαθέσεις, είναι το Διεθνές Δίκαιο. Είναι οι ισχυρές μας συμμαχίες, είναι η συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και με ήρεμη αποφασιστικότητα και ψυχραιμία θα αντιπαρερχόμαστε πάντα οποιαδήποτε ρητορική ξεφεύγει από τους κανόνες της καλής διπλωματικής πρακτικής» επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Λευκωσία, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

«Εκτιμώ ότι αυτή η προσέγγισή μας τελικά είναι η ορθή και ότι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά, κρατώντας πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας οι οποίοι, και στις πιο δύσκολες συγκυρίες- άποψή μου ήταν και είναι- δεν πρέπει ποτέ να κλείνουν» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σηματοδοτώντας μια αποκλιμάκωση από την τεράστια όξυνση του τελευταίου μήνα έπειτα από τις απειλές, τις ευθείες διεκδικήσεις των Τούρκων και τους πρωτοφανείς τσαμπουκάδες από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Θέλω να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίηση γιατί η όλη διαχείριση μιας ρητορικής, ξένης προς τη δική μας νοοτροπία, από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, είναι τέτοια που οπωσδήποτε αποδυναμώνει και εξουδετερώνει τους στόχους που ενδεχόμενα κάποιοι με αναθεωρητικές απόψεις και αντιλήψεις, να έχουν» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ακάρ: «Σημαντικό να κρατάμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας»

«Θεωρούμε σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας για την επίλυση των προβλημάτων με την Ελλάδα» δήλωσε νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κατά την ενημέρωση Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του NATO.

«Η εστίαση σε μια θετική ατζέντα και η μείωση των εντάσεων θα συμβάλει τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην περιφερειακή συνεργασία» πρόσθεσε ο Ακάρ, αναφερόμενος στο σύντομο τετ-α-τετ που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, στο περιθώριο της Συνόδου. «Στη συνάντηση του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ με τον Έλληνα ομόλογό του, τονίστηκε η σημασία της διατήρησης των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας, η επικέντρωση στη θετική ατζέντα, η συμβολή αυτής της επικοινωνίας στις σχέσεις καλής γειτονίας, η διμερής/περιφερειακή συνεργασία, καθώς και η σημασία της διατήρησης του διαλόγου για τη μείωση των εντάσεων» αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας στο κείμενο που συνοδεύει το βίντεο από τη συνομιλία που είχαν οι Παναγιωτόπουλος – Ακάρ.

Το μήνυμα Παναγιωτόπουλου στον Ακάρ

Σαφές μήνυμα προκειμένου να σταματήσουν οι προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος στον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, στις Βρυξέλλες

Μετά την «οικογενειακή» φωτογραφία των υπουργών που συμμετείχαν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Τούρκος ομόλογός του είχαν ένα σύντομο τετ-α-τετ στις 13:13το οποίο κράτησε περίπου πέντε λεπτά.  Μετά την τυπικά θερμή χειραψία, όπως επιβάλλεται από τους καλούς τρόπους, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Χουλουσί Ακάρ αντάλλαξαν κάποιες κουβέντες.

«Δεν μπορούμε να πάμε έτσι» είπε κατά πληροφορίες ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στον Τούρκο ομόλογό του, αναφερόμενος στην όξυνση των λεκτικών προκλήσεων από την πλευρά της Άγκυρας. Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πηγές, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε στον Τούρκο ομόλογό του, πως οι εντάσεις πρέπει να σταματήσουν οι εντάσεις και οι προκλήσεις καθώς και οι παραβιάσεις και οι λεκτικές επιθέσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Χουλουσί Ακάρ άκουσε τις παρατηρήσεις ωστόσο δεν φαίνεται να τοποθετήθηκε σχετικά. 

Παριστάμενοι έλεγαν ότι το κλίμα ήταν καλό, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία ύστερα από την έντονη περίοδο στις διμερείς σχέσεις λόγω της προκλητικής ρητορικής από την πολιτική ηγεσία και την έγερση πρωτοφανών διεκδικήσεων σε βάρος της Ελλάδας.  Σημειώνεται πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν επιδίωξης της τουρκικής πλευράς, ενώ την ίδια ώρα η προσέγγιση είναι ιδιαίτερης σημασίας από την στιγμή που πλέον ο μοναδικός δίαυλος επικοινωνίας των δύο χωρών είναι οι δύο υπουργοί. 

Δεδομένης της απόφασης του Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσουν οι επαφές των ανώτατων στελεχών μεταξύ Άγκυρας και Αθηνών, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα έχει επί της ουσίας συνάντηση με τον Χουλουσί Ακάρ, με την ευκαιρία της σύναξης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.