Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν είναι πεντακάθαρη και δεν ντρεπόμαστε να δείξουμε ποιοι είμαστε

363

«Δεν κάναμε εισβολή στην Ουκρανία. Εκκινήσαμε ειδική στρατιωτική επιχείρηση γιατί δεν είχαμε κανέναν άλλο τρόπο να εξηγήσουμε στη Δύση πως η παράσυρση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ήταν εγκληματική πράξη» επεσήμανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. 

Σε συνέντευξή του στο BBC, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επανέλαβε τα περί ύπαρξης ναζί στην Ουκρανία, κάτι που επισημαίνουν συχνά οι Ρώσοι που ισχυρίζονται ότι επιχειρούν «αποναζιστικοποίηση» της χώρας. 

Ερωτώμενος σχετικά με τις καταγγελίες για ωμότητες από τις ρωσικές δυνάμεις, έδωσε την εξής απάντηση: «Είναι κρίμα, αλλά διεθνείς διπλωμάτες,  συμπεριλαμβανομένων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και άλλων εκπροσώπων του ΟΗΕ, δέχονται πιέσεις από τη Δύση. Και πολύ συχνά χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν ψευδείς ειδήσεις που διαδίδονται από τη Δύση». 

«Η Ρωσία δεν είναι πεντακάθαρη. Η Ρωσία είναι αυτό που είναι. Και δεν ντρεπόμαστε να δείξουμε ποιοι είμαστε» επεσήμανε. 

Εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τις σχέσεις Μόσχας – Λονδίνου, επισημαίνοντας πως «δεν βλέπω πολλά περιθώρια για ελιγμούς. Γιατί και ο Τζόνσον και η Τρας (σ.σ. η υπουργός Εξωτερικών) λένε ανοιχτά πως πρέπει να ηττηθεί η Ρωσία, να γονατίσει η Ρωσία. Άντε, λοιπόν, κάντε το». Συμπλήρωσε, δε, πως η Βρετανία θυσιάζει τα συμφέροντα του λαού της για χάριν πολιτικών φιλοδοξιών». 

Κατήγγειλε το BBC πώς δεν μετέφερε την αλήθεια σχετικά με τους «βομβαρδισμούς αμάχων από τις ουκρανικές δυνάμεις τα τελευταία οκτώ χρόνια»