«Το μέλλον της μετακίνησης» στην Αστυπάλαια

427

«Ένα μικρό ελληνικό νησί γίνεται εργαστήριο του μέλλοντος για την Volkswagen» είναι ο τίτλος σε δημοσίευμα της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt, που υπενθυμίζει ότι στην Αστυπάλαια «η ελληνική κυβέρνηση και ο όμιλος Volkswagen δοκιμάζουν ολοκληρωμένα, κλιματικά ουδέτερα προγράμματα ηλεκτροκίνησης. 

Σε αυτά περιλαμβάνονται ηλιακά πάνελ για την παραγωγή οικολογικού ρεύματος, ηλεκτρικά οχήματα, εφαρμογές car-sharing και έξυπνες, δημόσιες υπηρεσίες μετακίνησης. Σταδιακά και μέχρι το 2026 το νησί θα εφαρμόσει προγράμματα βιώσιμης κινητικότητας και θα ανανεώσει πλήρως την παραγωγή ενέργειας». Η εφημερίδα σημειώνει ότι «η Ελλάδα έχει φιλόδοξους κλιματικούς στόχους, καθώς θέλει να θέσει όλα τα λιγνιτωρυχεία εκτός δικτύου μέχρι το 2028».

Για την Αστυπάλαια αναφέρει ότι «αφότου, πριν από έναν χρόνο, ήρθαν στο νησί τα πρώτα ηλεκτροκινούμενα οχήματα, εγκαινιάζεται τώρα η δεύτερη φάση με την καθιέρωση έξυπνων υπηρεσιών κινητικότητας. Θα αντικαταστήσουν το παραδοσιακό δρομολόγιο του λεωφορείου, που μέχρι σήμερα συνέδεε ελάχιστους οικισμούς σε ένα νησί συνολικής επιφάνειας 96 τ.χλμ. Μέσω εφαρμογής (App) οι κάτοικοι του νησιού, αλλά και οι τουρίστες θα μπορούν να ‘κλείνουν‘ δρομολόγια με την Astybus, τη νέα υπηρεσία κοινοχρησίας οχημάτων. Εάν χρειαστεί, τα λεωφορειάκια θα προσεγγίζουν και απομακρυσμένους οικισμούς. Θα χρησιμοποιούνται πέντε οχήματα Volkswagen τύπου ID.Buzz, που έχουν ‘πρεμιέρα‘ στην αγορά το φθινόπωρο. Μέσω κινητού τηλεφώνου και εφαρμογής θα μπορεί κανείς να ‘κλείνει‘ επίσης ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, ηλεκτρικά σκούτερ ή ηλεκτρικά ποδήλατα».

Ο επικεφαλής του ομίλου Volkswagen, Χέρμπερτ Ντις, δηλώνει στην Handelsblatt ότι «με τις υπηρεσίες car-sharing θα μειωθεί κατά το ένα τρίτο ο αριθμός των οχημάτων στο νησί, που φτάνουν σήμερα τα 500, καθώς και των δικύκλων, που ανέρχονται σε 1.000». Το 10% των οχημάτων κινούνται ήδη με ηλεκτρικό ρεύμα, μεταξύ αυτών είναι και το πρώτο ηλεκτρικό ταξί VW ID.4. «Στην Αστυπάλαια βλέπουμε, σε αργή κίνηση, τη μετεξέλιξη της κινητικότητας», λέει ο Χέρμπερτ Ντις. «Εδώ μπορούμε να προβλέψουμε, πώς θα κινούμαστε σε όλη την Ευρώπη σε μερικά χρόνια».